Prędkość statku względem wody
anonim: Witam!
Czy jest ktoś w stanie pomóc mi rozwiązać krok po kroku to zadanie? Dziękuję z góry za wszelką
pomoc. Treść zadania brzmi:
Na brzegu rzeki znajdują się dwie przystanie A i B oddalone od siebie o 22,4 km. Statek
płynie z przystani A pod prąd do przystani B i następnie z prądem rzeki z powrotem do A.
Jaka była prędkość statku względem wody, jeśli prędkość prądu wynosiła 3 km/h, a podróż
trwała 6 godzin i 54 minuty?
9 maj 00:45
kochanus_niepospolitus:
d
1 = d
2 = 22,4 km (odległość)
v
1 = v
s − 3 km/h (prędkość pierwszej części podróży ... pod prąd)
v
2 = v
s + 3km/h
| | 9 | | 69 | |
t1+t2 = 6h54min = 6 |
| = |
| |
| | 10 | | 10 | |
| | d | | d | |
wzór znany doskonale z lekcji fizyki: v = |
| −> t = |
| |
| | t | | v | |
| 69 | | 22,4 | | 22,4 | |
| = |
| + |
| |
| 10 | | vs−3 | | vs+3 | |
| 69 | | (vs − 3) + (vs + 3) | |
| = 22,4* |
| |
| 10 | | (vs−3)(vs+3) | |
69v
s2 − 448v
s − 69*9 = 0
Δ
vs = ....
9 maj 03:02