matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak to rozwiazac kto pomoze ??
lorenn:
3
wyznacz cos alfa wiedząc że alfa jest katem ostrym tg alfa =
2
9 maj 19:28
Janek191:
0
o
< α < 90
o
y
3
tg α =
=
⇒ y = 3 i x = 2
x
2
więc r
2
= x
2
+ y
2
= 4 + 9 = 13 r =
√
13
zatem
x
2
2
√
13
cos α =
=
=
r
√
13
13
9 maj 19:37
lorenn:
dzięki xDD
9 maj 19:39