trygonometria
piotr123: Zadanie z Matury PR
Rozwiaz rownanie
√3cosx=1 + sinx x∊<0;2π>
przenioslem sinx na lewo
podzielilem to przez dwa i mialem
| √3 | | 1 | |
| zamienilem na sin60 i |
| na cos60 |
| 2 | | 2 | |
ze wzoru sin(α−β)=sinαcosβ−sinβcosα
| | 1 | |
zrobilem tak,ze sin(60−x)= |
| |
| | 2 | |
| 2π | | π | | π | | π | |
| (czyli |
| ) −x= |
| ⇒ x= |
| |
| 6 | | 3 | | 6 | | 6 | |
| | π | | 5π | | 3π | |
oraz |
| −x= |
| ⇒ x=− |
| czyli x nie nalezy do <0;2π> |
| | 3 | | 6 | | 6 | |
| | π | |
moja odpowiedz to wylacznie x= |
| |
| | 6 | |
| | 3π | |
widzialem,ze odpowiedzia jest jeszcze |
| dlaczego   |
| | 2 | |
9 maj 21:09
Tyrmand: | | π | | 3π | |
jak pod t przyjmiesz jeszcze 2π+ |
| , to wyjdzie |
| , które należy do przedziału |
| | 6 | | 2 | |
9 maj 21:16
PW: Rozwiązaniem jest także
| | 3π | | π | | 3 | |
(1) − |
| + 2π = − |
| + 2π = |
| π. |
| | 6 | | 2 | | 2 | |
Napisałeś tylko po jednym podstawowym rozwiązaniu, z których jedno wpadło do dziedziny, a
drugie nie. Jednak funkcja jest okresowa, stąd rozwiązanie (1).
9 maj 21:17
piotr123: ooooo ale lipa,widze to,moze beda 3 pkt na 4 jak sadzisz?
9 maj 21:17
adek: Dolaczam sie do pytania. Tylko chodzi mi o rozwiazanie: x = − π2
Skoro sin(60 − x) = 12 to z tym rozwianiem byloby sin150 = 12 czyli byloby ok. Niech
ktos wytlumaczy.
9 maj 21:18
pigor: ..., widze to np. tak : (*)
x∊<0;2π> , to
√3cosx= 1+sinx /
2 ⇔ 3(1−sin
2x)= 1+sin
2x+2sinx ⇔
⇔ 4sin
2x+2sinx−2= 0 ⇔ 2sin
2x+sinx−1= 0 ⇔ 2sin
2x+2sinx−sinx−1= 0 ⇔
⇔ 2sinx(sinx+1)−1(sinx+1)= 0 ⇔
(sinx+1)(2sinx−1)= 0 ⇔
⇔ sinx=−1 v sinx=
12, stąd i z (*) ⇔
⇔ x=
32π v x=
π6 v x= π−
π6 ⇔
x∊{ 16π, 56π, 32π } .
9 maj 21:24
Marcin: pigor, zrobiłeś ten sam błąd co ja i pewnie większość ludzi
9 maj 21:25
pigor: ..., hmm tak mi wychodzi online i z wykresu sinusa w przedziale <0;2π>
ale chyba to podnoszenie do kwadratu coś ....

bo strony równania nie
mają tego samego znaku w tym przedziale. trudno ; 1 punkt by tylko odjęli
9 maj 21:42
Marcin: No i mi właśnie ten 1 mi odejmą
9 maj 21:44
Marcin: Ale poryłem to zdanie
9 maj 21:47
PW: Taaaak, wiele razy pisaliśmy tutaj o niebezpieczeństwie podnoszenia do kwadratu obu stron
równania. Metoda dobra, ale wymaga sprawdzenia, czy wynikowe liczby spełniają początkowe
równanie.
9 maj 21:57