Help
Siara: zad1.
napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt (−1,1) i równoległej do prostej y=−x+15
Zad2.
znajdż symetralną odcinka AB jeśli A=(−1,3),B=(3,5)
zad3.
Rozwiąż nierówność −20x2 +x+1>0
9 maj 10:42
J:
1) y = −x + b , 1 = −(−1) + b ⇔ b = 0 , czyli szukana prosta: y = − x
9 maj 10:50
J:
2)
a) oblicz współrzędne środka odcinka AB (punkt S)
b) napisz równanie prostej przechodzącej prze punkty A i B
c) napisz równanie prostej prostopadłej do AB i przechodzacej prez punkt S
9 maj 10:53
J:
| | −1 + 9 | | 1 | |
3) Δ = 1 + 80 = 81 , √Δ = 9 , x1 = |
| = − |
| , |
| | −40 | | 5 | |
9 maj 10:59
Siara: dzięki wielkie

a jak byś mógł to jeszcze rozwikłać by było super

zad,4
Sporządzi wykres funkcji f(x)=x
2+10x+24 oraz oblicz największą i najmniejszą wartość tej
funkcji w przedziale (−1,1)
zad5
dla jakich wartości parametry M proste o równaniach y=(m+4)x−1 i y=−mx+2 są:
a) równoległe, b)prostopadłe?
9 maj 11:16
J:
4) zrobimy razem ... policz Δ , potem oblicz: x
1 i x
2
| | 1 | |
5) a) m+4 = −mx , b) m +4 = |
| |
| | m | |
Czy w zad 4, nie jest przedział <−1,1> ?
9 maj 11:21
J:
Ad5. a) m + 4 = − m ( oczywiście) ..
9 maj 11:26
Siara: upss. pomyłka faktycznie

zad,4 Sporządzi wykres funkcji f(x)=x2+10x+24 oraz oblicz największą i najmniejszą wartość tej
funkcji w przedziale <−1,1>
9 maj 11:28
J: Inaczej nie dałoby się rozwiązać zad 4 ..
9 maj 11:31
Siara:
9 maj 11:34