Geometria analityczna-symetria
Marcin: Dany jest odcinek o końcach A=(−4,−1) i B=(−2,3). Punkt P dzieli ten odcinek na dwa odcinki w
stosunku 3:1 (patrzymy od punktu A). Wyznacz współrzędne obrazu punktu P w symetrii względem:
a) osi x
b) osi y
c) początku układu współrzędnych
Zadanko mi śmierdzi prościzną, ale całkowicie zapomniałem jak to zrobić, proszę o pomoc
9 maj 00:02
pigor: ..., ogólnie niech A=(x
1,x
2), P=(x,y), B=(x
2,y
2}
i λ − stosunek podziału AB przez punkt P, to
x−x
1=λ(x
2−x} i y−y
1=λ(y
2−y ⇔ x(1+λ)= x
1+λx
2 i y(1+λ)= y
1+λy
2 ⇔
| | x1+λx2 | | y1+λy2 | |
⇔ P=(x,y)= ( |
| , |
| ), więc |
| | 1+λ | | 1+λ | |
tu dla
A=(−4,−1), B=(−2,3), λ= 3:1= 3 mamy:
| | −4−3*2 | | −1+3*3 | | −10 | | 8 | |
P=(x,y)= ( |
| , |
| )= ( |
| , |
| )= (−52,2), |
| | 1+3 | | 1+3 | | 4 | | 4 | |
zatem w symetrii :
S
x(P) = S
x(−
52,2) = (−
52,−2) ,
S
y(P) = S
x(−
52,2) = (
52,2),
S
o(P) = S
x(−
52,2) = (
52,−2) . ...
9 maj 00:49
Eta:
9 maj 01:06
Marcin: Pierwszy raz się z takim sposobem spotkałem, myślałem, że da się to jakoś prościej zrobić,
dzięki
9 maj 02:09
Janek191:
Inaczej :
A = ( − 4; − 1)
B = ( − 2; 3)
P = ( x; y)
Mamy
→ → → → →
AP + PB = AB oraz AP = 3 *PB
zatem
→ → → →
3* PB + PB = 4*PB = AB
4*[ −2 − x ; 3 − y] = [ − 2 −(−4); 3 − (−1)]
[ −8 − 4x ; 12 − 4y ] = [ 2 ; 4 ]
zatem
− 8 − 4 x = 2 i 12 − 4y = 4
4 x = − 10 i 4 y = 8
x = − 2,5 i y = 2
Odp. P = ( −2,5 ; 2)
================
SX( P) = SX ( −2,5 ; 2) = ( − 2,5; − 2)
SY ( P) = SY ( − 2,5; 2) = ( 2,5; 2)
SO (P ) = SO ( − 2,5; 2) = ( 2,5; − 2)
9 maj 07:44
pigor: ...,

prościej to gdybym nie "bawił się λ", tylko
już w 3−ciej linijce swojego postu z godz.00:02 zamiast
λ wziął 3 i tyle; tylko na dłuższą metę co ci to da

. ..
9 maj 12:40