p{3}cosx = 1 + sinx ? ()^2
kamczatka: √3cosx = 1 + sinx ? ()
2
3cos
2x = 1 + 2sinx + sin
2x
3cos
2x − 2sinx − sin
2x − 1 = 0
3(1 − sin
2x) − 2sinx − sin
2x − 1 = 0
3 − 3sin
2x − 2sinx − sin
2x − 1 = 0
−4sin
2x − 2sinx + 2 = 0
−4t
2 − 2t + 2
√Δ = 6
t
2 = −1
dobrze to jest ?
9 maj 13:15
zawodus: Źle
9 maj 13:16
kamczatka: czemu ?
9 maj 13:16
Insane: przecież to jest dobrze WTF, i wychodzą 3 rozwiązania z wykresu
9 maj 13:17
kamczatka: ja tak zrobiłem ale coś mówią że nie może być tak
9 maj 13:18
ciuchcia: Bo trzeba rozpatrzyć czy nie dodaliśmy innych rozwiązań, w tym wypadku jedno bodajże odpada.
9 maj 13:19
mistrz: dla sinx = −1 masz zle
9 maj 13:19
kamczatka: a mogę dostać coś za to pkt ?
9 maj 13:19
Insane: może być tak, przekształcasz w równanie równoważne do pierwszego podnosząc to do kwadratu i
dochodzą Ci rozwiązania które wypisujesz i zamiast dwóch masz trzy. dla −1 jedno i dla 1/2
dwa.
9 maj 13:19
kamczatka: a mogę dostać co pkt za to zadanie jak tak zrobiłem ?
9 maj 13:21
ciuchcia: dostaniesz pkt za to, jeżeli podałeś rozwiązania; jak dla mnie dostaniesz (n − 1) pkt, gdzie n
to ilość punktów za to zadanie.
9 maj 13:22
zawodus: Podnoszenie do kwadratu równania stronami nie jest równoważne.
9 maj 13:22
Janek191:
Może tak
√3 cos x − sin x = 1 / : 2
| √3 | | 1 | | 1 | |
| cos x − |
| sin x = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
itd.
9 maj 13:26
kamczatka: to dostanę czy nie ? Podałem potem rozwiązania , ale 3
9 maj 13:27
ciuchcia: Tak dostaniesz, większość raczej uczniów tak zrobiła; w kryteriach oceniania na pewno to
przewidzą;
9 maj 13:28
kamczatka: ok dzięki
9 maj 13:29
zawodus: Ciężko powiedzieć, bo dla mnie to jest bardzo poważny błąd.
9 maj 13:30
aaa: też tak zrobiłem

w życiu nie korzystałem z tego wzoru co trzeba było, no cóż może jakiś punkcik dadzą...
9 maj 14:28
Damo93: u mnie niestety to samo
9 maj 14:33
Marcin: Obstawiam, że CKE da za to 3 pkt
9 maj 14:35
kamczatka: a jak to zadanie było trzeba w ogóle zrobić ?
9 maj 14:36
Damo93: Marcin a ty masz dobrze ?
9 maj 14:38
Damo93: Ja obawiał się że będzie 0 max. 1
9 maj 14:38
jakubs: To można, czy nie można podnieść do kwadratu? bo ja też podniosłem
9 maj 14:40
Marcin: Nie. Mam tak jak Ty.
9 maj 14:40
jakubs: A zajefajnie
9 maj 14:41
Marcin: Cieszę się, że się cieszysz
9 maj 14:42
9 maj 15:40
Ac.: A czy narysowanie wykresów funkcji y = √3 cos x oraz y = 1 + sin x, odczytanie rozwiązań jako
punktów przecięcia obu wykresów i sprawdzenie, będzie dobrze ocenione? Jak myślicie?
9 maj 15:46
zawodus: Jeśli będzie dokładny rysunek, to ja uważam, że powinien być maks. Tylko jak narysujesz wykres
√3cosx dokładnie?
9 maj 15:49
Ac.: No właśnie − on jest trochę przybliżony, ale rozwiązania miałem dobre. Ale dzięki za odpowiedź!
9 maj 16:44
Mariusz: Jeżeli rozwiązujemy zadanie podnosząc równanie do kwadratu to należy uwzględnić dodatkową
dziedzinę.
Wiemy że sinx+1 >=0 jest zawsze więc lewa strona równania √3cosx >=0
A więc rozwiązania muszą należeć do zbioru <0,π2>u<3π2,2π>
10 maj 17:42