Wyznacz równanie prostej
GOŚĆ: Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej k : y = 3x −1 i przechodzacej przez punkt
P(6;−2)
9 maj 18:58
Janek191:
k : y = 3 x − 1 P = ( 6; −2 )
Musi zachodzić
a
1*a
2 = − 1 czyli 3*a
2 = − 1 ⇒ a
2 = ....
więc prosta prostopadła do k ma równanie
y = a
2 x + b
2
aby wyliczyć b
2 wstawiamy 6 za x i − 2 za y
9 maj 19:04
pigor: ..., np.tak:3x−y−1=0 − równanie ogólne danej prostej,
to [1,3] − jej wektor kierunkowy, czyli wektor normalny szukanej
prostej
1(x−6)+3(y+2)=0 do niej prostopadłej przez dany punkt
P=(6,−2), a więc
x−6+3y+6=0 ⇔
x+3y=0 − szukana prosta.
9 maj 19:11