Proszę o pomoc Ciągi!!
Kuba: Ciąg (an), gdzie n ε N+ , jest nieskończonym ciągiem arytmetycznym o różnicy 2, w którym
pierwszy wyraz jest równy −8. Wyznacz wszystkie wartości k, dla których trzywyrazowy ciąg (
(ak+1), (ak+3), (a2k+4) ) jest ciągiem geometrycznym.
9 maj 23:05
Janek191:
a1 = − 8
r = 2
więc
an = a1 + (n −1) r = − 8 + ( n −1)*2 = − 8 + 2 n − 2 = 2 n − 10
oraz
a k + 1 = 2*( k + 1) − 10 = 2 k − 8
ak + 3 = 2*( k + 3) − 10 = 2 k − 4
a2 k + 4 = 2*( 2 k + 4) − 10 = 4 k − 2
( 2 k − 8 , 2 k − 4, 4 k − 2) − ciąg geometryczny, więc
( 2 k − 4)2 = ( 2 k − 8)*( 4 k − 2)
4 k2 − 16 k + 16 = 8 k2 − 4 k − 32 k + 16
4 k2 − 20 k = 0
4 k*( k − 5) = 0
k = 0 lub k = 5
=============
spr. k = 0
a1 = − 8
a3 = − 4
a4 = − 2 ciąg geometryczny: a1 = − 8 i q = 0,5
−−−−−−−−−−−−−−
k = 5
a6 = 2*6 − 10 = 2
a8 = 2*8 − 10 = 6
a14 = 2*14 − 10 = 18 ciąg geometryczny : a1 = 2 i q = 3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
10 maj 10:01