olo
olo: witam i o razwiązanie proszę

Łukasz , Magda i Jurek kolekcjonują modele samochodów. Razem mają już 300 modeli. Ile
samochodów ma każdy z nich, jeżeli Łukasz ma 2/3 tego co Magda , a Jurek ma o 60 modeli więcej
niż Łukasz i Magda razem ?
9 maj 21:57
PW: A masz kłopot z lenistwem ogólnym, czy:
− wprowadzeniem symboli i zapisaniem zadania w formie układu równań
− rozwiązaniem układu równań?
9 maj 22:01
olo: z wszystkim pustka
9 maj 22:03
pigor: ..., rozwiąż sobie układ 3 równań wynikający z warunków zadania:
Ł+M+J= 300 i Ł= 23M /*3 i J= Ł+M+60 ⇔
⇔ Ł+M+J=300 i 3Ł−2M=0 i −Ł−M+J=60 /±j stronami równania 1 i 3 ⇔
⇔ 2J=360 i 2Ł+2M=240 i z równania 2 2M=3Ł ⇔
⇒ J=180 j 2Ł+3Ł=240 i 2M=3Ł ⇔ J=180 i 5Ł=240 i M=
32Ł ⇔
⇔ (
J, Ł, M)= (
180, 48, 72) − tyle ma
każdy z nich odpowiednio . ...
9 maj 22:22