Pomoze Ktos???
Becia: Wierzcholki trojkata ABC naleza do okregu.,Miary dwoch katow tego trojkata sa rowne 110° i 40°.
Oblicz stosunek dlugosci lukow tego okregu wyznaczonych przez punkty A,B,C.
9 maj 16:04
Becia: Wierzcholki trojkata ABC naleza do okregu.,Miary dwoch katow tego trojkata sa rowne 110° i 40°.
Oblicz stosunek dlugosci lukow tego okregu wyznaczonych przez punkty A,B,C.
9 maj 20:21
pigor: ..., widzę to tak : miary kątów środkowych
odpowiadających kolejnym kątom Δ o wierzchołkach
A,B,C= α,β,γ wpisanych opartych na tych samych
odpowiednio łukach są następujące :
2α,2β,2γ = 2*110
o, 2*40
o, 2*30
o =
| | 220o | | 80o | | 60o | |
= |
| π, |
| π, |
| π = |
| | 180o | | 180o | | 180o | |
=
119 π,
49 π,
39 π ⇒
LBC: LAC: LAB=
=
11: 4: 3 − szukany
stosunek kolejnych łuków . ...
9 maj 20:53