Granica ciągu an
33arch: Czy mógłbym prosić o pomoc, bo w tym przykładzie natrafiłem na pewnie problem i nie potrafię
go rozwiązać.
| (√n + 4)2 | |
| − wzór skróconego mnożenia w liczniki, następnie n przed nawias i w |
| 2n + 3 | |
| | 16 | |
liczniku daje to wtedy 1 + 8√n + |
| i pytanie do czego dąży ten ułamek z |
| | n | |
pierwiastkiem? Według mnie to będzie nieskończoność/nieskończoność czyli nieoznaczone, ale
znowu możliwe jest, ze to do 0 dąży.
9 maj 22:13
Tadeusz:
... jeśli n przed nawias to na pewno nie będzie 8√n
9 maj 22:22
33arch: Licznik po wykorzystaniu wzoru skróconego mnożenia: n + 8√n + 16, chyba dobrze?
No i potem z tego n przed nawias. Chyba, że gdzieś się pomyliłem.
9 maj 22:27
Tadeusz:
... to jeśli z 8√n wyłączysz n ... to pozostaje 8√n
9 maj 22:29
Tadeusz:

? −
9 maj 22:30
9 maj 22:31
33arch: Dlaczego?
9 maj 22:32
33arch: Czyli Mila, dąży do 0 tak?
9 maj 22:33
Tadeusz:
| | 8√n | | n | | 1 | | 8 | |
bo |
| =8√ |
| =8√ |
| = |
| |
| | n | | n2 | | n | | √n | |
9 maj 22:36
Tadeusz:
... przecież napisała Ci że do 1/2
9 maj 22:36
33arch: no tak, ale ten dany składnik dazy do 0, wtedy calosc dazy do 1/2. Ok, dzieki wielkie.
9 maj 22:44