notacja wykladnicza
Malutka: Oblicz a wynik zapisz w notacji wykładniczej
| 7,2*1018*4,9*107 | |
| |
| 5,6*1032 | |
9 maj 23:03
9 maj 23:04
DK: 6,3*10−7
9 maj 23:05
Malutka: ja nie wiem jak to obliczyc
9 maj 23:07
DK: najpierw policz ile to jest 7,2*4,9. Poźniej otrzymany wynik podziel przez 5,6
9 maj 23:09
DK: 1018*107=1018+7=1025
9 maj 23:10
Hajtowy:
| 7,2 * 4,9 * 1018 * 107 | | 35,28 * 1018 * 107 | |
| = |
| = |
| 5,6*1032 | | 5,6*1032 | |
| 35,28 * 1025 | | 6,3 * 1025 | |
| = |
| = 6,3 * 10 −7  |
| 5,6*1032 | | 1032 | |
9 maj 23:11
DK: 1025/1032=1025−32=10−7
9 maj 23:11
Malutka: Hajtowy to co napisales to juz wynik jest ? Znaczy cale zadanie?
9 maj 23:13
Hajtowy:
Nie, to jest szyfr na dobranoc
9 maj 23:13
Malutka: Nie rozumiem
9 maj 23:14