Ramię trapezu
gość: Trapez prostokątny o podstawach długości 4√3 i 9√3 oraz kącie ostrym 60 stopni przecięto prostą
równoległą do podstaw, otrzymując dwa trapezy podobne. Wyznacz długości odcinków, na jakie ta
prosta podzieliła ukośne ramię trapezu.
9 maj 19:39
Eta:

Z trójkąta "ekierki" o kątach 30
o,60
o,90
o
|GB|=5
√3 to |BC|=10
√3
| | 9√3 | | x | |
Z podobieństwa trapezów : |
| = |
| ⇒ |EF|=x= 6√3 |
| | x | | 4√3 | |
| | 3 | |
zatem trapezyABEF i EFCD są podobne w skali |
| |
| | 2 | |
to: |BF|=6
√3 , |FC|=4
√3
9 maj 22:14
gość: dziękuję
10 maj 15:23