Prosze o odpowiedz
Alicja: Czy moge skrocic tutaj licznik z mianownikiem, chodzi mi dokladniej o to x+1 ?
{X2+1}/{x+1}
9 maj 11:21
J: Nie ... tego się nie da skrócić.
9 maj 11:22
Bogdan:
Można ewentualnie tak przekształcić:
| x2 +1 | | x2−1 + 2 | | (x − 1)(x + 1) | | 2 | | 2 | |
| = |
| = |
| + |
| = x − 1 + |
| |
| x+1 | | x + 1 | | x + 1 | | x + 1 | | x + 1 | |
9 maj 11:28
J: A po co ? ..
9 maj 11:32
WueR:
W razie "w".
9 maj 11:33
daras: "2" z "x+1" nadal nie da się skrócić
9 maj 11:42
Bogdan:
Powiedziałem "przekształcić", a nie skrócić i dodałem "ewentualnie", czyli jeśli tego wymaga
treść zadania.
9 maj 11:49
Janek191:
| | x2 + 1 | | 2 | |
Np.. do obliczenia całki  ∫ |
| dx = ∫ [ x −1 + |
| ] dx |
| | x + 1 | | x + 1 | |
9 maj 13:17
Alicja: Skoro x
2+1 nie istnieje to co mam napisac podczas rozwiazywania zadania zeruje sie to ?
Bo to nie cale zadanie..
9 maj 13:25
Alicja: Prosze o odpowiedz
9 maj 13:32
Janek191:
Tego ułamka nie można skrócić !
9 maj 13:35
Janek191:
Gdyby było
| x2 − 1 | | ( x − 1)*( x + 1) | |
| = |
| = x − 1 |
| x + 1 | | x + 1 | |
9 maj 13:36