Oblicz pole trójkąta ABC
nieznany : Przez punkt D leżący na boku AB trójkąta ABC poprowadzono dwie proste. Pierwsza z nich,
równoległa do boku BC, przecięła bok AC w punkcie F, a druga równoległa do boku AC, przecięła
bok BC w punkcie E. Oblicz pole trójkąta ABC, wiedząc, że pola trójkątów ADF i DBE wznoszą
odpowiednio 3a i a.
9 maj 16:21
Mila:

FD||BC
DE||AC⇔
ΔADF∼ΔABC
ΔADF∼ΔDBE
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa
k=
√3⇔
f=
√3 e
| | f+e | | √3e+e | |
ΔABC∼ΔADF w skali k1= |
| = |
| |
| | f | | √3e | |
| | √3+1 | |
PΔABC=k12*PΔADF= ( |
| )2*3a |
| | √3 | |
P
ΔABC=(4+2
√3)a
=================
9 maj 18:51
pigor: ..., widzę to tak: niech P
ΔDEC=P
ΔDFC=x, to
PΔABC=4a+2x=?, a
z tw. Talesa i i stosunku pól par trójkątów o jednakowych wysokościach :
| | |BD| | | |BE| | | x+a | | a | |
mam np.: |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇔ |
| | |DA| | | |EC| | | x+3a | | x | |
⇔ x(x+a)= a(x+3a) ⇔ x
2= 3a
2 ⇒
x=a√3, zatem
PΔABC= 4a+2a
√3=
2a(2+√3) − szukane
pole . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
9 maj 18:57
nieznany : Dzięki bardzo za pomoc
9 maj 19:26
Mila:
9 maj 19:56