wzory skróconego mnożenia
DK: Proszę o wyjaśnienie zadań:
wykaż, że:
a) jeśli c≠0 i (a+b−c)2=a2+b2+c2+2ab, to a=−b
b) jeśli b≠0 i (a−b+c)2=a2+c2−2ab+2ac, to b=2c
udowodnij, że dla dowolnych a,b≥0:
a) a+b≥2√ab
b) a+b/4≥√ab
9 maj 21:44
PW: a) Po prostu wykonaj potęgowanie (a+b−c)2 i porównując obie strony równości wyciągnij wnioski.
b) Patrz a)
9 maj 22:05
DK: ok, dzięki
9 maj 22:09
DK: a drugie zadanie?
9 maj 22:09
52: Jeśli a,b≥0
a+b≥2
√ab/
2
(a+b)
2≥4ab
a
2+2ab+b
2≥4ab
a
2−2ab+b
2≥0
(a−b)
2≥0
Każda różnica liczb podniesionych do kwadratu daje liczbę nieujemną.
C.N.W
b) analogicznie
9 maj 22:12
Uczę się: a+b≥2√ab /2
(a+b)2 ≥ 2ab
a2+2ab+b2 −2ab ≥0
a2+b2 ≥ 0
i chyba koniec?
9 maj 22:12
Uczę się: 52 a moje ok? czy nie
9 maj 22:12
DK: dziękuję bardzo
9 maj 22:13
52: 2√ab /2 ?
9 maj 22:13
Uczę się: stronami do kwadratu podniosłem xd czekaj bo 4 tam wyjsc powinno, aa to zle mam
9 maj 22:14
52:
9 maj 22:14