| 102n−1 | 10n−1 | 1 | |||
−2 | = | [(10n−1)(10n+1)−2(10n−1)] = | |||
| 9 | 9 | 9 |
| 1 | ||
= | (10n−1)2 | |
| 9 |
| 102n−1 | ||
oraz nie jestem pewien czy mogę zrobić to co zrobiłem w tym 2 równaniu, że | ||
| 9 |
| 1 | ||
zmieniłem na | (10n−1)(10n+1) | |
| 9 |
| 1 | 10n − 1 | ||
(10n − 1)2 = 9 * ( | )2 = 32 * (1....1)2 = (3....3)2 | ||
| 9 | 9 |
w domu bo
...= 19(10n−1)2= 19(10n−1)2= 19* (99 ...9)2 = (33 ...3)2 n.n.w.
n cyfr 9 n cyfr 3
; nie wiedziałem ...
Kolega, ma teraz dwa rozwiązania − może wybrać to które mu bardziej podpasuje