STUDIA
Cash18: Witam
Napisałem już swoje egzaminy maturalne i zastanawiam się nad wyborem studiów − Po sprawdzeniu
wyników oscylują one w granicach 78 z fizyki podstawowej, 70 matmy i ang rozszerzonej, 92
matmy podstawowej oraz 100 z ang podstawowego. Tak więc widać że nie jest ani jakoś
niesamowicie źle, ale nie jest też zbyt dobrze. Zastanawiam się nad kierunkiem studiów i
najbardziej skłaniam się ku Automatyce i Robotyce oraz Telekomunikacji. Najbardziej skłaniam
się ku Politechnice Wrocławskiej, jednak z racji że mieszkam w widłach Wisły i Sanu jest ona
znacząco oddalona

. Myślałem także nad PK, AGH oraz PW, jednak z racji wyników maturalnych
na te dwie ostatnie uczelnie mam małe szanse się dostać. Jeżeli ktoś studiuję na tych
kierunkach/uczelniach może je ocenić?
Będę wdzięczny za każdą odpowiedź. Pozdrawiam!
9 maj 23:17
Benio: Na PW, rok temu bodajże były 4os./miejsce. Więc nie jest tak źle. Nie polecam robotyki.
9 maj 23:19
Cash18: A dlaczego robotyki nie polecasz?

W sumie na wydział Inżynierii Produkcji PW był próg, który
był przekroczył więc powiedzmy że miałbym szanse.
9 maj 23:25
Benio: Pozwolisz, że zacytuję kolegę "Na robotach nie da się zarabiać." Ten kierunek nie jest
dostosowany do polskiej rzeczywistości. Jest wprost wzięty ze wschodu. Oczywiście robotyka 'u
Nas' jest dość szeroko pojmowanym kierunkiem i raczkuje (brak sprzętu i wiedzy). Nauczysz się
m.in. obsługi maszyn przemysłowych, co po niektórych technikach w XXI wieku jest normą.
9 maj 23:32
Benio: A pro po, program studiów masz na stronie wydziału każdej uczelni.
9 maj 23:37
Cash18: Wiem że to zabrzmi nieco nie poważnie − tak więc jaki kierunek byś proponował. Plany zajęć
mniej więcej czytałem, ale wiadomo jak to jest z czytaniem a praktyką. Swego czasu myślałem o
mechatronice − ale z tego co przeczytałem to raczej pomieszanie z poplątaniem elektroniki i
mechaniki. Jest jeszcze mechanika i budowa maszyn − coś możesz jeszcze o tym kierunku
powiedzieć?
9 maj 23:52
Benio: To nie jest tak, że każde studia są złe i be, musisz się w czymś wyspecjalizować i tyle.
Kolega jest po budowie maszyn i powiedział, że ma sporo ofert pracy. Jest na pełnym etacie.
Pracuje przy małych samolotach. Kierunek wybierasz ty, poczytaj w internecie a znajdziesz coś
ciekawego.
9 maj 23:55
Benio: Napisałeś, że zdawałeś fizykę, może lotnictwo?
9 maj 23:55
Cash18: Lotnictwo fajnie by było, ale za mało punktów niestety zdobyłem żeby się dostać na PW, a jakoś
nie chcę iść na PRZ czy na cywilny WAT. Co do wyboru kierunków mam cały czerwiec, mam nadzieję
że dokonam dobrego wyboru z trójki którą napisałem chyba że znajdę jeszcze jakiś inny − może
mniej znany, ciekawy kierunek.
9 maj 23:59
Benio: Skąd wiesz... jeszcze wyników nie ma.
10 maj 00:01
Cash18: Ale sprawdzałem sobie z odpowiedziami, więc raczej tak bd. Wiadomo że w tym roku bd niższy
próg ze względu na poziom matur, to jednak nie na tyle abym się dostał, choć wiadomo złożę
podanie. Mam pytanie co do poziomu − rzeczywiście na politechnice jest aż tak ciężko że "sesja
zimowa kończy się w momencie rozpoczęcia letniej" czy systematycznie pracując można uniknąć
takiej sytuacji? Jak widać nie jestem jakimś orłem z matmy i fizyki, więc mam pewne obawy.
10 maj 00:14
gud deel: cash18, ja też wybieram się na AiR na PWr, i tak asekuracyjnie, moja kobieta z korków
powiedziała żeby w razie czego wziąć "słabszy" czyli inny (ale podobny!) kierunek na 1 rok, i
za rok pisać maturę/y jeszcze raz jak zabrakło punktów
no i przy okazji, nie zdechnie się na pierwszym roku nowych studiów
10 maj 00:43
Cash18: gud deel − Na jaki wydział? Ja chyba na elektroniczny, choć jeszcze muszę się ostro zastanowić.
10 maj 07:25
jakubs: Jeżeli chodzi o AiR na PK− odradzam. Brat studiował tam i sporo mi opowiadał o tym jak tam
traktowany jest student.
10 maj 10:19
gud deel: tak, dokładnie, elektroniczny
10 maj 11:40
Cash18: To może się spotkamy, bo myślę że dostanę się bez problemów, ale wiadomo że plany mogą ulec
zmianie
10 maj 13:00