matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 7.4.2012
Zadania
Odp.
0
xxXXxxx:
Ile jest liczb 3−cyfrowych podzielnych przez 25w których cyfry dziesiatek i setek sa nieparzyste.
4
zbytdobra:
dana jest funkcja
7
domi:
Droga z miejscowości A do B wynosi 26 km. motocyklista przebył te trasę w czasie o 1,5h krótszym niż rowerzysta, który jechał z prędkością mniejszą o 39 km/h. Oblicz prędkość każdego
1
Asia:
Wyznacz liczbę n początkowych wyrazów ciagu geometryczneg.
3
Cancer0s:
Kod składa się z dwóch znaków: pierwszym z nich jest litera, a drugim cyfra. Literę wybieramy spośród: U,W,X,Y,Z, a cyfrę: 1,2,3.
42
blogther:
mam okrag o rownaniu ( x + 4 )
2
+ ( y − 1 )
2
= 25 i prosta o rownaniu y =
3
4
x + m mam wyznaczyc zbior wszystkich liczb m dla ktorych prosta jest styczna do okregu
0
kikki :
rozwiąż równanie rózniczkowe
dy
dx
=
4
(x+y)
2
podstawiam t=x+y, przez co wychodzi mi y'=1−t'
2
Edzio:
Oblicz:
3
kazik:
w(x)=x
3
+x
2
+3x+3 otrzymamt wyrazenie
29
Ewelinaaa:
a1=−4 S3=−12 S5=?
1
gość:
Trzy liczby których suma jest równa 39 tworzą ciąg geometryczny malejący.Drugi wyraz jest iloczynem liczby 0,3 przez sumę pozostałych wyrazów.Wyznacz te liczby.
5
Baś:
Logarytmy
2
zbk :
drogę długości 3 km z domu do szkoły zazwyczaj janek pokonywał piechotą ze stałą predkością w ustalonym czasie .Ponieważ pewnego dnia zaspał wyszedł z domu o 9 minut później niż zwykle i
1
gość:
Stefan i Zenon mają swoje posesje otoczone płotami. Płot Stefana składa się z 568 sztachet, zaś płot Zenona z 1001 sztachet.
7
miśka:
1.Czy średnia arytmetyczna liczb 1, −1,2, −2, 3, −3, 100, −100 wynosi 0 ? 2. ile kodów można utworzyc z cyfr 2,3,4,7 ? cyfry mogą się powtarzac.
1
gość:
Mam równanie: 568=3*
1−2
n
−1
Pomóżcie mi z tego wyliczyć n
3
miłosz:
log
2
32−log
2
8 równa się?
8
miłosz:
wskaż prawdziwe stwierdzenie a) 7∊(0,7)
1
Konrad:
Jak wyglądają poszczególne wykresy funkcji bezwzględnej ? Tutaj jest tylko jak wygląda f(x)=|x| http://matematyka.pisz.pl/strona/1374.html a jak wyglądaja pozostałe postacie wartości bezwzględnej?
3
miłosz:
liczba 7 jest trzecim wyrazem ciągu:
1
are:
:::rysunek::: Oblicz pole i obwód wielokąta
2
lunaa:
hej jak moge rozwiązać taką całke
6
miśka:
1.w pojemniku znajduje się 6 kul białych i 9 kul czarnych . Losujemy kolejno bez zwracania dwie kule. oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul czarnych.
0
tro:
1. W trapezie równoramiennym kąt przy dłuższej podstawie ma miarę 3 razy większą niż kąt przy krótszej podstawie. Wyznacz kąty trapezu.
2
miłosz:
cenę towaru obniżono najpierw o 30% a potem o 20%. zatem cenę towaru obniżono o?
16
czekoladka:
Jak się wziąć za tę nierówność?
2
x
2
+1
Rozwiąż:
+
>2
x
2
+1
2
13
Paweł:
Jak można rozwiązać takie równanie wielomianowe bo nie przychodzi mi nic do głowy: x
4
−3x
2
−6x+9=0
1
aleksandra:
środkiem okręgu, którego średnicą jest odcinek o końcach (−4,−3) i (2,5) jest punkt?
4
Mati:
Oblicz obwód sześciokąta foremnego, którego pole jest równe 30
√
3
cm
2
Obliczyłam i nie jestem pewna : czy wynik(obwód) to 12
√
5
?
1
aleksandra:
zbiornik ma kształt walca z obu stron zakończonego półkolami. Oblicz ile litrów płynu wypełni en zbiornik, jeśli pole powierzchni całkowitej zbiornika jest równe 3πm
2
, a wysokość walca
6
iiiiiiiiii:
:::rysunek::: kombinuję już z 20 min i nic cały czas WRONG# oto zadanie:
1
kam:
Punkt C= (1;3) jest wierzchołkiem trójkąta równobocznego ABC. Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków trójkąta, wiedząc, że należą one do prostej o równaniu y= −x +4
8
kam:
Wiadomo, że A= (−1,4), B=(2,4) i D= (−1,−2). Znajdź równanie prostej, w której zawiera się przekątna AC prostokąta ABCD i określ jej współczynnik kierunkowy.
7
kam:
Równoległobok ABCD jest wyznaczony przez proste AB: 3x − 5y + 25 = 0, BC: y=0, AD: y= −5 oraz prostą p, do której należą punkty C i D = (0;−5). Wyznacz współrzędne punktu C.
3
kam:
Na trójkącie ABC, gdzie A=(−5;1), B= (−2; 4), C= (−1; −3), opisano koło. Oblicz pole tego koła.
0
adrian:
http://www.zadanka.pl/zadania/matematyka/calki/calki_funkcji_przestepnych/max/18.138_calka.jpg
2
Kia:
układy równań
2
aleksandra:
pan nowak spłacił dług w wysokości 2040zł w 12 ratach, z której każda była mniejsza od poprzedniej o 60 zł. ile wynosiła pierwsza rata?
5
zbk :
wykaż że jeśli a∊ R ,b ∊R oraz a>b i a +2b<0 to a(a+b)<2b
2
3
mmatix:
oblicz cos4x jeśli sinx−cosx=
1
3
0
Mark Knopfler:
wyznacz zbiór wartosci teraz nie moge sobie poradzić z tym
2
aleksandra:
do 2,5 kg wody wlano 3,5 kg kwasu siarkowego o stężeniu 60%. Jakie jest stężenie procentowe otrzymanego kwasu?
1
alex:
ax
1
oblicz dla jakiej wartości a wykres funkcji y=
przechodzi przez punkt A(−2,
)
x+3
2
czy to bedzie a=4
3
alex:
napisz równanie o kręgu o środku S(−2,−3), przechodzącego przez punkt P(4,−5).
1
alex:
Jeden z boków prostokąta jest o 2 cm krótszy, a drugi o 2 cm dłuższy od boku pewnego kwadratu. Który z tych czworokątów ma większe pole i o ile?
1
alex:
w urnie mamy 10 kul białych 20 czarnych i 30 zielonych. Losujemy jedną kulę .Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej lub czarnej?
6
Kia:
ciąg proszę o pomoc proszę też o napisanie sposobu rozwiązania
4
Kia:
Funkcje trygonometryczne
1
Sandra:
Znajdź wszystkie wymierne pierwiastki wielomianu: −12x
3
−11x
2
+2x+1
0
sophie:
korzystając ze wzoru na liniowe przybliżenie funkcji obliczyć przybliżoną wartość wyrażenia:
3
√
8,03
oraz
√
1+(2,02)
3
2
xxXXxxx:
Funkcja f jest okreslona wzorem F(x)=2x
2
Przez początek układu wspołrzednych O poprowadzono prostą przecinajaca wykres tej funkcji w pkt. A, różnym od poczatku układu. Wyznacz zbiór
7
aqlec:
Oblicz cos
α
2
jeśli cosα=
3
5
i α∊(180,360)
4
martulka1323:
iloczyn cyfr liczby dwucyfrowej jest o 11 większy od sumy jej cyfr. Jeżeli przestawimy cyfry w tej liczbie to otrzymamy liczbę o 36 większą od początkowej. wyznacz tę liczbę
4
Kia:
2x + 7 dla −6 < x ≤ −2
2
martulka1323:
okrąg o środku w punkcie S (−2.7) jest styczny do prostej o równaniu y= −2x +7, oblicz współrzędne punktu styczności.
9
eewika:
Rozwiąż nierówność:
1
<2
√
1−(cosx)
2
6
maaa:
wyznacz miejsce zerowe funkcji
2
Mirka:
oblicz;
4
log
= ?
625
11
iiiiiiiiii:
prosiłbym tylko o spr .
107
Eta:
Zadania dla chętnych
2
Marika:
Oblicz x ;
6
Przemek:
Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym a
n
= n
3
− n
2
− 4n. Wykaż, że ten ciąg ma dokładnie dwa wyrazy równe −4.
3
kazik:
Witam Mam problem z tym zadaniem .
5
Marika:
a log
0
,
3
0,027 = b log
0
,
1
100=
21
blogther:
jezeli tgα =
1
2
to tg2α = 1 czy to prawda
16
iiiiiiiiii:
mam takie zadanie z ciagu i nie wiem czy moge zrobic tak ze np S
3
−S
2
=r ?
9
leot543:
Może ktoś podpowiedzieć mi jak się do tego zabrać.
2
elena23:
Fizyczka
zupełnie nie wiem jak wziąć się za to zadanie.. Na klocek o masie 5kg połozono klocek o masie 4kg. Aby wywołac slizganie sie gornego klocka po
17
blogther:
:::rysunek::: Boki trojkata ABC maja dlugosc 5, 12 i 15 wyznacz dlugosc czesci dwusiecznej sredniego kata
0
Karola17:
:::rysunek::: h=5cm
5
Marek:
Dany jest ciąg trójkątów równobocznych takich, że bok następnego trójkąta jest wysokością poprzedniego. Oblicz sumę pól wszystkich tak utworzonych trójkątów przyjmując, że bok
1
Sandra:
Rozwiąż równanie: 2x
3
+2x
2
+3=11x
21
Hary:
2x
3
− 3x
2
− 3x +2 Pomóż rozłożyć na czynniki pierwsze iloczynu stopnia pierwszego
4
jacek:
W urnie jest 6 kul białych 4 czarne i 2 zielone. Losowano cztery razy po jednej kuli , ze zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo, że dokładnie trzy razy wyjęto kulę białą.
0
Marek:
√
3
3
Oblicz sumę szregu geometrycznego wiedząc, że P
n
=
*a
2
*(
)
n−1
4
4
1
Big:
Rozwiąż równanie
1
π
+ctgx+cos(
+x)=0
sinx
2
14
asdf:
Witam
11
Baś:
:::rysunek::: Planimetria
0
okrzton:
bylbym wdzieczny za pomoc w rozwiazaniu takiej calki
11
kam:
Dla jakiej wartości parametru p proste o równaniach 3x − 4y +5= 0 i (2p+1)x −y +3 =0 są: a)równoległe
6
zaq:
:::rysunek::: bok a prostokąta przedstawionego na rysunku ma długość
3
ar:
Witam. Mam pytanie.
3
Mamy równanie: 3sin|2x|=
2
1
sin|2x|=
2
π
sin|2x|=sin(
)
6
1
zbk :
w klasie 1a liczącej 25 uczniów wszyscy uczęszczają na zajęcia pozalekcyjne .Każdy uczeń wybrał tylko jedno koło zainteresowań
3
Mirka:
Witajcie
Ja piszę z takim pytaniem. Mamy równanie trygonometryczne i mamy je rozwiązać w przedziale <0,2π>
0
Soulja:
Proszę o pomoc. Nie wiem czy ktoś mi pomoże bo zadanie wykracza poza przyjęty materiał, no ale zawsze warto
0
kol.:
studiuje ktoś na UAM−ie Administrację ?
4
Mark Knopfler:
popełniam gdzies drobny błąd ze znakami ale nie mam pojęcia gdzie więcwyznacz zbiór wartości funkcji
1
Buu:
Graniastosłup ma 3n( n > bądz równy 3) krawędzi 1. Podstawą tego graniastosłupa jest wielokąt, który ma ...wierzchołków
30
Grzesiu:
Jeżli chodzi o mnie czy mógłby teraz ktoś dla mnie zadanie zrobić ^^ będe wdzięczny a+2a2+3a3+4a4+...+ 30a30= a(30a31 − 31a30 +1 ):(1−a)2
0
Sharvars:
(2,25
−
U
√
2
{4})
p
{10}
5
Pralinek :