proste
kam: Dla jakiej wartości parametru p proste o równaniach 3x − 4y +5= 0 i (2p+1)x −y +3 =0 są:
a)równoległe
b) prostopadłe
wiem ze jak maja byc r to a=a a pr to a= −1a ale nie wychodzi mi wynik
7 kwi 12:36
Darth Mazut: no to może najpierw ułóżmy te proste w postaci y=ax+b, czyli:
3x − 4y + 5 = 0
4y = 3x + 5
y =
34x +
54
a druga:
(2p+1)x − y + 3 = 0
y = (2p+1)x + 3
Proste są równoległe kiedy współczynniki przy x są takie same czyli jeśli
Proste są prostopadłe jeżeli
Wylicz te dwa równania liniowe z 'p' i powinno być dobrze, chociaż pewny nie jestem
7 kwi 14:17
Eta:
1 sposób
a)
k: Ax+By+C=0 i p: A
1x+B
1y+ C
1=0
k∥p ⇔ A*B
1−B*A
1=0 −−−warunek równoległości prostych danych w postaci ogólnej
to: 3*(−1)−(−4)*(2p+1)=0 ⇒ p=.....
b) k⊥b ⇔ A*A
1+B*B
2=0 −−− warunek prostopadłości prostych danych w postaci ogólnej
to: 3*(2p+1)+(−4)*(−1)=0 ⇒ p=....
2sposób
Proste w postaci kierunkowej
a)
| | 3 | | 3 | | 3 | |
k: y= |
| x+ |
| wsp. kier. a1= |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
p: y= (2p+1)*x+3 wsp. kier. a
2= 2p+1
k∥p ⇔ a
1=a
2
| | 3 | |
to: 2p+1= |
| ⇒ p=.......... |
| | 4 | |
| | 4 | |
to: 2p+1= − |
| ⇒ p=..... |
| | 3 | |
7 kwi 14:22
Darth Mazut: haha Eta, spóźniłaś(eś) się
7 kwi 14:27
rumpek:
Eta się nigdy nie spóźnia
7 kwi 14:27
Darth Mazut: eee bo Eta to stary wyjadacz a ja tu tylko do święta zaglądam
7 kwi 14:29
Mila: ETA − wesołych świąt, udanych placków, ja już wszystkie upiekłam i teraz chwilowo relaksuję się
na forum.
7 kwi 14:36
Eta:
Zobacz

............... podałam dwa sposoby
7 kwi 14:36
Eta:
Witaj
Mila −−− życzę również wesołych Świąt i mokrego DYNGUSA

Ja już tylko czekam na święta .......... wszystkie wypieki udane
7 kwi 14:39
Mila:
7 kwi 14:46
Ewa: Naprawdę proszę o pomoc!
Rozwiąż równanie:
| | 3x2 5x−1 | |
a) 2x2 + x − |
| = 0 |
| | x−5 | |
Trzeba też zrobić założenia, proszę pilnie o pomoc w rozwiązaniu!
Wesołych Świąt
7 kwi 14:49
Ewa: Nikt nie jest w stanie mi pomóc?
7 kwi 14:59