Planimetria
Baś:

Planimetria

Trapez równoramienny opisany jest na okręgu o promieniu 1. Pole trapezu wynosi 5.
Oblicz pole czworokąta, którego wierzchołkami są punkty styczności z okręgiem.
Doszłam do tego, że
|EH|=|DH|=|CH|=|CG|
|EA|=|AF|=|FB|=|BG|
| | ef | |
Szukana figura to deltoid, więc P= |
| , gdzie e=|HF|=2 |
| | 2 | |
prócz tego ramię |DA|=|CB|=2,5
Nic więcej z tego nie będzie

W każdym razie, poszukuję dł. |EG|
7 kwi 12:54
Ajtek: Kombinowałaś coś z promieniami? Może tw. cosinusów coś pomoże.
7 kwi 13:35
rumpek:

Bry

rysunek wyżej
Zauważ, że trójkąty △FOG, △FOE, △HOE, △HOG są równoramienne (ramionami są promienie).
1
o Oblicze wpierw ramiona trapezu:
|AD| = |BC| = 2,5
5 = a + b
Wpisać można w okrąg, jeżeli: 2c = a + b
2c = 5 / : 2
c = 2,5
2
o Wyznaczam sinα dla trójkąta prostokątnego △BIC
3
o Będę korzystał ze wzorów:
* sin(180
o − α) = sinα
Pole szukanego czworokąta EFGH to inaczej:
P = P
△FOG + P
△FOE + P
△HOE + P
△HOG
| | 1 | | 1 | |
P = 2 * |
| * r2 * sinα + 2 * |
| * r2 * sin(180o − α) |
| | 2 | | 2 | |
P = r
2 * sinα + r
2 * sinα
P = 2r
2 * sinα
P = 2 * 1 * 0,8
P = 1,6 [j
2]
Brzydki wyniki
7 kwi 14:23
rumpek: Dobra trzeba iść sprzątać
7 kwi 14:24
Mila: Patrz rys. Rumpka.
ΔHGF jest prostokątny (środkowa OG= połowie boku)
sinα=0,8
cosα=0,6 ( z jedynki tryg.)
ZΔFOG oblicz FG z tw. cosinusów
HG z tw. Pit. dalej proste.
7 kwi 15:48
Baś: Dziękuję ślicznie
Mila i
Rumpek, rozumiem

dość dużo kombinowania jak na moje
gusta.

Planimetria okazuje się moją słabą stroną, więc będę chyba musiała poćwiczyć
7 kwi 16:04
rumpek: planimetria
7 kwi 16:09
Baś: Rumpeeek!
Analityczna + prawdopodobieństwo

stereometria + planimetria
7 kwi 16:13
Baś: Dobra, ja idę. Mam nadzieję, że będziesz potem, bo zostały mi jeszcze 4 zadanka na dziś;> Jedno
jest z planimetrii, ale może się uda
7 kwi 16:18
rumpek: dzisiaj raczej, nie na 20 do Kościoła
7 kwi 16:18
Baś: A ja na teraz.

No cóż, dam radę, nieprawdaż?

Miłego dnia, wesołych świąt i smacznego
jajka
7 kwi 16:19
rumpek: A dziękuje, wzajemnie

Mokrego Dyngusa

xD [albo Śnieżnego]
7 kwi 16:26