matematykaszkolna.pl
Planimetria Baś: rysunekPlanimetria emotka Trapez równoramienny opisany jest na okręgu o promieniu 1. Pole trapezu wynosi 5. Oblicz pole czworokąta, którego wierzchołkami są punkty styczności z okręgiem. Doszłam do tego, że |EH|=|DH|=|CH|=|CG| |EA|=|AF|=|FB|=|BG|
 ef 
Szukana figura to deltoid, więc P=

, gdzie e=|HF|=2
 2 
prócz tego ramię |DA|=|CB|=2,5 Nic więcej z tego nie będzieemotka W każdym razie, poszukuję dł. |EG|
7 kwi 12:54
Ajtek: Kombinowałaś coś z promieniami? Może tw. cosinusów coś pomoże.
7 kwi 13:35
rumpek: rysunek Bry rysunek wyżej Zauważ, że trójkąty △FOG, △FOE, △HOE, △HOG są równoramienne (ramionami są promienie). 1o Oblicze wpierw ramiona trapezu: |AD| = |BC| = 2,5
 a + b 
P =

* h
 2 
 a + b 
5 =

* 2
 2 
5 = a + b Wpisać można w okrąg, jeżeli: 2c = a + b 2c = 5 / : 2 c = 2,5 2o Wyznaczam sinα dla trójkąta prostokątnego △BIC
 2 
sinα =

= 0,8
 2,5 
3o Będę korzystał ze wzorów:
 1 
* P =

absinα
 2 
* sin(180o − α) = sinα Pole szukanego czworokąta EFGH to inaczej: P = P△FOG + P△FOE + P△HOE + P△HOG
 1 1 
P = 2 *

* r2 * sinα + 2 *

* r2 * sin(180o − α)
 2 2 
P = r2 * sinα + r2 * sinα P = 2r2 * sinα P = 2 * 1 * 0,8 P = 1,6 [j2] Brzydki wyniki
7 kwi 14:23
rumpek: Dobra trzeba iść sprzątać emotka
7 kwi 14:24
Mila: Patrz rys. Rumpka. ΔHGF jest prostokątny (środkowa OG= połowie boku) sinα=0,8 cosα=0,6 ( z jedynki tryg.) ZΔFOG oblicz FG z tw. cosinusów HG z tw. Pit. dalej proste.
7 kwi 15:48
Baś: Dziękuję ślicznie Mila i Rumpek, rozumiem emotka dość dużo kombinowania jak na moje gusta. emotka Planimetria okazuje się moją słabą stroną, więc będę chyba musiała poćwiczyć emotka
7 kwi 16:04
rumpek: planimetria emotka
7 kwi 16:09
Baś: Rumpeeek! Analityczna + prawdopodobieństwo emotka stereometria + planimetria emotka
7 kwi 16:13
Baś: Dobra, ja idę. Mam nadzieję, że będziesz potem, bo zostały mi jeszcze 4 zadanka na dziś;> Jedno jest z planimetrii, ale może się uda
7 kwi 16:18
rumpek: dzisiaj raczej, nie na 20 do Kościoła
7 kwi 16:18
Baś: A ja na teraz. No cóż, dam radę, nieprawdaż? emotka Miłego dnia, wesołych świąt i smacznego jajka
7 kwi 16:19
rumpek: A dziękuje, wzajemnie Mokrego Dyngusa xD [albo Śnieżnego]
7 kwi 16:26