Oblicz S5.
Ewelinaaa: a1=−4 S3=−12
S5=?
7 kwi 21:02
Ewelinaaa: Pomocyyyyyyyyyyyyyyyy

7 kwi 21:13
asdf: Jaki to ciąg?
7 kwi 21:34
Ewelinaaa: geometryczny .
7 kwi 21:36
Ewelinaaa: Help :<
7 kwi 21:43
asdf:
−12(1 − q) = −4(1 − q
3)
−12 + q = −4 + q
3
−12 + 4 = q
3 − q
−8 = q(q
2 − 1)
co teraz

?
7 kwi 21:45
krystek: a1+a2+a3=−12⇒ a1+(a1+r)+(a1+2r)=−12⇒ 3a1+3r=−12
a1=−4
_____________
I teraz licz.
7 kwi 21:45
asdf: krystek, to geometryczny
7 kwi 21:46
Ewelinaaa: wiem, że ma wyjść −44 i −20.
7 kwi 21:47
krystek: to wówczas a1+a2+a3=−12
a1(1+q+q2)=−12
7 kwi 21:49
Ewelinaaa: nie ogarniam

7 kwi 21:51
krystek: 1+q+q2=3
q2+q−2=0
7 kwi 21:51
asdf: a już wiem gdzie błąd:
−12(1 − q) = −4(1 − q
3)
−12 + 12q = −4 + 4q
3
−12 + 4 = 4q
3 − 12q
−8 = 4q(q
2 − 3)
krystek pomóż
7 kwi 21:52
krystek: licz q1 i q2 a Następnie S5
7 kwi 21:52
Ewelinaaa: nie trzeba będzie czasem delty liczyć ?

xD
7 kwi 21:53
Ewelinaaa: i wtedy q1 i q2 . ale jak wyliczyc z tego deltę
7 kwi 21:55
krystek: JAK umiesz inaczej (wz Viete'a)to licz a tak to Δ−tą
7 kwi 21:56
krystek: q2+q−2=0
7 kwi 21:56
Ewelinaaa: wz Viete`a jest na rozszerzeniu .a ja jestem w klasie humanistycznej .
7 kwi 21:57
krystek: to licz Δ!
7 kwi 21:58
asdf: a ja se to "grupne"

4q(q
2 − 3) − 8 = 0
4q
3 − 12q − 8 = 0
4q
3 − 8q − 4q − 8 = 0
4q
3 − 4q − 8q − 8 = 0
4q(q
2 − 1) − 9(q − 1) = 0
4q(q − 1)(q + 1) − 9(q − 1) = 0
(4q(q + 1) − 9)(q − 1) = 0
(4q
2 + 4q − 9)(q − 1) = 0
dobrze do tego momentu?
7 kwi 21:58
Ewelinaaa: a juz ogarniam . moment . liczę , jak coś to bedę pytać
7 kwi 21:58
krystek: Przed drugimnawiasem 8 a nie 9
7 kwi 22:00
Ewelinaaa: delta= 3
g1=1
q2=−2 a jak z tego S5
7 kwi 22:01
Ewelinaaa: i co dalej
7 kwi 22:02
asdf: literówka się wkradła

4q(q
2 − 1) − 8(q − 1) = 0
4q(q − 1)(q + 1) − 8(q − 1) = 0
(4q(q + 1) − 8)(q − 1) = 0
(4q
2 + 4q − 8)(q − 1) = 0
4q
2 + 4q − 8 = 0
Δ = 144
x
2 = −2
4(q − 1)(q + 2)(q − 1) = 0
4(q + 2)(q − 1)
2 = 0
I tutaj trzeba zrobić s5 dla q = 1 oraz q = −2
7 kwi 22:04
krystek: Δ=9 a √Δ=3
S5 wedłu wzoru na Sn
lub "na pieszo" a1+a2+a3+a4+a5= dla q=1 S5=−20
a następnie dla q=−2
7 kwi 22:04
asdf: | | 1 + 32 | |
s5 = −4 * |
| = −132/3 = −44 |
| | 3 | |
7 kwi 22:12
krystek: | | 33 | |
@asdf ułatwiaj sobie życie −4 |
| =−4*11=−44 |
| | 3 | |
7 kwi 22:16
asdf: ja tak mam

mi to wogóle nie przeszkadza
7 kwi 22:20
Ewelinaaa: wyszło mi −40, ale −20 nie chce wyjść
8 kwi 14:41