ciąg
Kia: ciąg proszę o pomoc
proszę też o napisanie sposobu rozwiązania
an = n2 − 7n − 30. Ile ujemnych wyrazów ma ten ciąg?
A.14 B.12 C.10 D.9
7 kwi 17:26
asdf: C)
n
2 − 7n − 30 < 0
Δ = 169
√Δ = 13
| | 7 − 13 | |
x1 = |
| = −3 odpada bo jest ujemne, są tylko ciągi z liczbą całkowitą dodatnią |
| | 2 | |
7 kwi 17:33
krystek: musisz rozwiązać nierównośc
an<0 ⇔ n2−7n−30<0 n∊N
7 kwi 17:34
krystek: @asdf Masz rozwiązac nierówność i wyszukać n dla których ta nierównośc jest spełniona
7 kwi 17:36
asdf: Aha, więc będzie taka odp:

?
n ∊ N
+ oraz n ∊ (−3; 10), cz. wspólna to (1, 10), w zadaniu jest < 0, więc liczba 10 odpada bo
nie jest to "domknięty nawias", odp: 9?
7 kwi 17:39
krystek: Tak
7 kwi 17:40
Kia: dzieki wielkie robiłam jakieś błędy cały czas
7 kwi 17:49