pragnęłabym/chciałabym zrozumieć....jak to robić!!
domi: Droga z miejscowości A do B wynosi 26 km. motocyklista przebył te trasę w czasie o 1,5h
krótszym niż rowerzysta, który jechał z prędkością mniejszą o 39 km/h. Oblicz prędkość każdego
z nich. Prosiłabym o konstruktywne rady bo cos mi nie wychodzi a mam jeszcze duuuuzooooooooo
7 kwi 22:35
Eta:
Rozwiąż układ
v*t=26
(v+39)*(t−1,5)=26 v,t >0
7 kwi 22:42
ICSP: t > 1,5
7 kwi 22:42
Eta:
No tak

t>1,5 h
7 kwi 22:50
pigor: ... lub np. tak : niech
v, v−39=? − szukane szybkości motocyklisty
i rowerzysty odpowiednio (prędkości średnie) , to z warunków zadania :
| | 26 | | 36 | |
|
| = |
| −1,5 ... ⇔ ... v 2−39v−26 2=0 ⇒ v=104 km/h . ...  |
| | v | | v−39 | |
7 kwi 23:37
Eta:
pigor masz chochlika w zapisie
7 kwi 23:49
pigor: ... dzięki
Eta, przepraszam
| | 36 | | 26 | |
i dla tych co ...  zamiast |
| powinno być |
| ,. ...  |
| | v−39 | | v−39 | |
7 kwi 23:54
Eta:
7 kwi 23:55