..
Hary: 2x
3 − 3x
2 − 3x +2
Pomóż rozłożyć na czynniki pierwsze iloczynu stopnia pierwszego
2(x
2+2)−3x(x+1)
dalej nie umiem
7 kwi 14:19
Buuu: 2x3 + 2x2 + 2x + 2 − 5x2 − 5x = 2(x3 + x2 + x + 1) − 5x(x+1)=2((x2)(x+1)+1(x+1)) −
5x(x+1) = 2(x+1)(x2 + 1) − 5x(x+1) =(x+1)(2x2 −5x + 2) = (x+1)(2x2 − 4x − x + 2) =
(x+1)[2x(x−2) −1(x−2)] = (x+1)(x−2)(2x−1)
7 kwi 14:47
Hary: źle
7 kwi 15:10
Mila: (2x3+2)−(3x2+3x)=
spróbuj teraz
7 kwi 16:03
Buuu: Mi się zgadza, 3 razy mnożyłem.
PS: Z matmy miałem zawsze 2= w ogólniaku
7 kwi 16:09
iiiiiiiiii: Milka a tak to można ?
7 kwi 16:20
iiiiiiiiii: iiiiiiiii
7 kwi 16:54
iiiiiiiiii: EMilio jesteś tego pewna ... bo ja pierwszy raz widzę coś takiego [ może że chodzę do 2 kl.]
7 kwi 17:11
iiiiiiiiii: up
7 kwi 17:39
asdf: @iiiiiiii:
(2x
3 + 2) − (3x
2 + 3x) = 2x
2 + 2 − 3x
2 − 3x
zgadza się
7 kwi 17:42
asdf: 2x3 − 3x2 − 3x + 2
2(x3 + 1) −3x(x + 1)
2(x3 + 13) − 3x(x + 1)
2(x + 1)(x2 − x + 1) − 3x(x + 1)
−3x(2x2 − 2x + 2)(x + 1)
Dobrze liczę?
7 kwi 17:47
krystek: Żle po wyłączenie (x+1) co zostaje w nawiasie?
7 kwi 17:49
krystek: (x+1)[2(x2−x+1)−3x]=..
7 kwi 17:51
asdf: @krystek
−3x(2x2 − 2x + 2)(x + 1) = [−3x * 2(x2 − x + 1) ]
czy nie?
7 kwi 18:03
asdf: −6x(x2 − x + 1)(x + 1)
tak już zostaje?
7 kwi 18:08
Buuu: asdf, teraz x jest w czwartej potędze.
7 kwi 18:35
asdf: a to się nie skróci? to gdzie jest błąd?
7 kwi 18:40
krystek: @asdf zobacz uważnie co zostaje po wyłączeniu czynnika mój post z godz 17:51!
7 kwi 21:38
asdf: (x + 1)(2x2 − 2x + 2 − 3x)
(x + 1)(2x2 − 4x + 2)
(x + 1)2(x2 − 2x + 1)
Odp:
(x + 1)2(x − 2)2
7 kwi 21:41
krystek: ok
7 kwi 21:43
Mila: ASDF:
(x + 1)(2x2 − 2x + 2 − 3x) =(x+1)(2x2−5x+2)
wynik jak u Buuuuuuu
7 kwi 22:21
asdf: no jak ja odejmować nie umiem
7 kwi 22:24
JJ: bardzo stare zadanie, ale w mojej przeglądarce troszkę zapomniane ....
czy może to zadanie być tak rozwiązane
2x
3−3x
2−3x+2
2x
2(x−
32)−3(x−
32)
(2x
2−3)(x−
32)
no i tutaj nie jestem pewien
2x
3=3 /
3√ [pierwiastkowanie 3−cim stopniem]
2x
3=
3√3
no i nie wiem ...

a w tym drugim nawiasie to wiadomo x=
32
może ktoś mi pomóc rozwiązać to zadanko bo walę głową w mur i nie wiem co z tym
3√ zrobić
22 kwi 15:15
JJ: up
22 kwi 15:16
ICSP: NIE. Drugi nawias się nie zgadza.
22 kwi 15:16
JJ: no tak ten mianownik z 2 ....
a Ty jak byś to zrobił ?
22 kwi 15:19
ICSP: nie chcesz wiedzieć xD
22 kwi 15:20
JJ: hahaha wiesz ja jestem na podstawie więc ....
22 kwi 15:20