matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż :))
Big:
Rozwiąż równanie
1
π
+ctgx+cos(
+x)=0
sinx
2
7 kwi 13:31
ICSP:
może wygląda brzydko ale w rzeczywistości jest bardzo proste rzecz jasna sin ≠ 0
cosx
ctgx =
sinx
π
cos(x +
) = −sinx
2
podstawiając
1
cosx
+
− sinx = 0
sinx
sinx
mnożąc przez sin 1 + cosx − sin
2
x = 0 co już jest bardzo proste .
7 kwi 13:36