zadania maturalne
Eta: Zadania dla chętnych
zad.1 Dany jest ciąg a
n , gdzie: a
1=1 , a
n+1=2a
n+1
Oblicz a
2012
zad.2 Wykazać,że jeżeli a,b,c są liczbami dodatnimi i różnymi od jeden
i dla x >0 log
ax, log
bx, log
cx tworzą ciąg arytmetyczny
to zachodzi równość : c
2= (ac)
logab
| | 4 | |
zad. 3 Dane są funkcje f(x)= |
| x+1 i g(x)= −√2 *x+9 |
| | 3 | |
Wykaż,że cosinus kąta przecięcia się wykresów tych funkcji
jest równy:
7 kwi 16:33
Godzio:
Spróbuję

(nieco inaczej niż maturzyści

)
7 kwi 16:35
Buuu: Czyżby 4023 w pierwszym zadaniu?
7 kwi 16:38
Ajtek: Mi również wychodzi 4023.
7 kwi 16:41
Godzio:
Zad. 1
a
n + 1 = 2a
n + 1
a
n = 2a
n − 1 + 1
a
n + 1 − a
n = 2a
n − 2a
n − 1
a
n + 1 − 3a
n + 2a
n − 1 = 0
Równanie charakterystyczne: x
2 − 3x + 2 = 0 ⇒ (x − 1)(x − 2) = 0 ⇒ x = 1 lub x = 2
Równanie ogólne: a
n = A + 2
n * B
a
1 = A + 2B = 1
a
2 = A + 4B = 3
2B = 2 ⇒ B = 1 ⇒ A = − 1
Równanie szczególne: a
n = 2
n − 1,
a
2012 = 2
2012 − 1
(to raczej nie jest 4023

)
7 kwi 16:49
Buuu: Godzio, ale ja guuuupi jezdem

za bardzo sobie uprościłem.
7 kwi 16:52
Jack:
1. Wyniku można się było domyślić po kilku wyrazach, a więc można było również dowieść wzoru za
pomocą indukcji
7 kwi 16:53
Godzio:
Zad. 3 (jeszcze tylko to mogę nieco innym sposobem zrobić)
| | 4 | |
f(x) = |
| x + 1, g(x) = −√2x + 9 |
| | 3 | |
| | 4 | |
f'(x) = |
| , g'(x) = − √2 |
| | 3 | |
| | | | 4 + 3√2 | |
tgα = | |
| | = | |
| | = |
| | | | 3 − 4√2 | |
| | 12 + 16√2 + 9√2 + 24 | | 36 + 25√2 | | 36 + 25√2 | |
= | |
| | = | |
| | = |
| |
| | 9 − 32 | | −23 | | 23 | |
| | 36 + 25√2 | |
(( |
| )2 + 1)cos2α = 1 |
| | 23 | |
| | 232 | | 232 | |
cos2α = |
| = |
| |
| | (36 + 25√2)2 + 232 | | 3 * 52 * (3 + 4√2)2 | |
| | 23 | |
cosα = U{23}{5√3(3 + 4√2) = |
| |
| | 15√3 + 20√6 | |
ufff
Jack wiadomo, ale warto jakoś ciekawiej zrobić
7 kwi 17:05
Ajtek: Drugie zrobiłem, tylko nie wiem czy to jest dowód. Zaraz wrzucę.
7 kwi 17:11
Alkain: zad.2.
spróbujmy

log
ax,log
bx,log
cx
2log
bx=log
ax+log
cx
c
2=(ac)
logab
| | logbx | | logbx | |
2logbx= |
| + |
| |
| | logba | | logbc | |
| | (logbx)(logbc)+(logbx)(logba) | |
2logbx= |
| |/logbx |
| | (logbc)(logba) | |
2(log
bc)(log
ba)=log
bac |/ log
ba
log
bc
2=(log
bac)(log
ab)
log
bc
2=log
bac
logab
Opuszamy logarytm i mamy
c
2=(ac)
logab
7 kwi 17:15
Alkain: Dobrze ?
7 kwi 17:17
Eta:
7 kwi 17:21
Ajtek: Z wł. c. arytm:
2log
bx=log
a−x+log
xc
| 2 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
|
|
| logxb | | logxa | | logxc | |
| 2 | | logx(a*c) | |
| = |
|
|
| logxb | | logxa*logxc | |
2log
xa*log
xc=log
x(a*c)*log
xb /:log
xa
| | logx(a*c)*logxb | |
logxc2= |
|
|
| | logxa | |
| | logab | | logaa | |
logxc2=logx(a*c)* |
| : |
|
|
| | logax | | logax | |
| | logab | | logax | |
logxc2=logx(a*c)* |
| * |
|
|
| | logax | | 1 | |
log
xc
2=logx(ac)
logab
c
2=(ac)
logab
Takie coś mi wyszło.
7 kwi 17:21
Godzio:
Dobrze
7 kwi 17:22
Ajtek: W pierwszym już widzę literówkę:
2log
bx=log
ax+log
cx tak powinno być

.
7 kwi 17:24
Ajtek: Uff, coś tam jeszcze pamiętam z tej matematyki

.
7 kwi 17:24
Eta:
zad.4 Wykaż,że pole czworokąta o bokach a,b,c,d ,na którym można opisać okrąg
i w który można wpisać okrąg , wyraża się wzorem:
P= √abcd
7 kwi 17:26
Ajtek: Wziąbym się za nie, bo na bardzo trudne nie wygląda, ale wyjść muszę na pewne matematyczne
spotkanie.
W sumie to jestem z siebie dumny, rozwiązałem proste zadanie od
Ety 
.
7 kwi 17:28
rumpek:
zad.4
Wzór Brahmagupty i zadanie "pyknięte"
7 kwi 17:29
Eta:
7 kwi 17:33
Eta:
zad.5 rozwiąż układy równań:
a)
{ xlogy=9
{ xy=300
b) { √x+√y=4
{ √x2+y2+√2xy= 8√2
7 kwi 17:36
Eta:
zad.6 Wyznacz współrzędne środka ciężkości trójkąta ABC
o wierzchołkach A(xA, yA), B(xB, yB) , C( xC,yB)
W zadaniu chodzi o wyprowadzenie wzoru !
7 kwi 17:40
Eta:
zad.7
Rozwiąż równanie:
a) sin
2012x+cos
2012x=1
| | sin23x | | cos23x | |
b) |
| = |
| +4 |
| | cos2x | | cos2x | |
7 kwi 17:50
Eta:
poprawiam chochlika
| | sin23x | | cos23x | |
b) |
| = |
| +4 |
| | sin2x | | cos2x | |
7 kwi 17:54
Eta:
No jeszcze takie (łatwiutkie) z liczbą
2012
zad.8 Ile liczb pierwszych spełnia nierówność
(x−2
2012)
2 − (x+2
2012)
2< 2
2017
7 kwi 18:03
Godzio:
No właśnie to sin
2012x + cos
2012x = 1 Zawsze mnie nurtowało
7 kwi 18:40
Eta:
7 kwi 18:45
Trivial:
Zadanie 1
a
n+1 = 2a
n + 1
a
n+1 = 1 + 2a
n
= 1 + 2(1+2a
n−1)
= 1 + 2 + 4a
n−1
= 1 + 2 + 4 + 8a
n−2
= 1 + 2 + 4 + 8 + ... + 2
k + 2
k+1a
n−k
Chcemy aby n−k=1, czyli k = n−1.
a
n+1 = 1 + 2 + 4 + 8 + ... + 2
n−1 + 2
n*a
1
= 1 + 2 + 4 + 8 + ... + 2
n−1 + 2
n
= 2
n+1−1
a
n = 2
n−1
7 kwi 20:25
Eta:
7 kwi 20:31
Ajtek: Eta czy wynik do łatwiutkiego zadanka z liczbą 2012 to 18?
7 kwi 22:39
Eta:

Sorry powinno być (x+2
2012)
2−(x−2
2012)
2< 2
2017
7 kwi 22:46
Ajtek: Hmmm to powiedz czy moje kombinowanie idzie w dobrą stronę:
mam skorzystać ze wzorków skr. mnożenia na dzień dobry?
7 kwi 22:50
Eta:
Dokładnie tak
7 kwi 22:51
Baś: | | 1 | |
Mnie wyszło |
| , ale pewnie źle.  |
| | 4 | |
7 kwi 22:52
Eta:
Czy o zad.8 chodzi?
7 kwi 22:52
Ajtek: no to do rozwalenia jest, pożniej podstawienie będzie za 22012=t?
7 kwi 22:53
Eta:
Jakie postawienie? i po co?
7 kwi 22:53
Baś: Tak jest
7 kwi 22:53
Ajtek: no to cholera nie mam pomysłu co dalej

, albo to jest za proste
7 kwi 22:54
Ajtek: w poprzednim rozwiązaniu zjadłem x, kwaśny jakiś
7 kwi 22:57
ICSP: 6 liczb pierwszych ?
7 kwi 22:57
ICSP: tzn 4
7 kwi 22:58
ZKS:
(x + 22012)2 − (x − 22012)2 < 22017
2x * 22013 < 22017 / : 2
x * 22013 < 22016
x < 23 ⇒ x ∊ (2 ; 3 ; 5 ; 7)
7 kwi 22:59
Eta:
odp:
x={2,3,5,7}
7 kwi 22:59
ICSP: tez mi tak wyszło
7 kwi 22:59
Eta:

(czyt. pisanka)

dla
ZKS
7 kwi 23:00
Ajtek: szukam błędu rach. bo mi wyszło 2
2
7 kwi 23:00
Baś: Tam było 2017, a nie 12? ....
7 kwi 23:01
ICSP: No to łapcie ode mnie

Liczba 136 ma taką własność że jeżeli podniesiemy jej cyfry do szescianu oraz je zsumujemy
otrzymamy pewną inną liczbę. Jeżeli podniesiemy cyfry otrzymanej liczby do sześcianów i je
dodamy otrzymamy liczbę 136 :
1
3 + 3
3 + 6
3 = 1 + 27 + 216 = 28 + 216 = 244
2
3 + 4
3 +4
3 = 8 + 64 + 64 = 128 + 8 = 136
zadanie : Znajdź dwie inne liczby które mają taką własność
7 kwi 23:02
Baś: Jeszcze na dziś zadanko z analitycznej na miłe zakończenia dnia z matematyką i już tego czegoś
nie tknę nawet patykiem.
7 kwi 23:02
ZKS:
ICSP i dziękuję za pisankę
Eta dla Ciebie też

pisanka .
7 kwi 23:03
Eta:
@
ICSP najpierw dawaj rozwiązanie
równanie trygonometryczne z magiczną
2012
7 kwi 23:06
pigor: ... no to zad. 3: np. tak :
f: 4x−3y=−3 i g:
√2x+y=9 , to u
f=[4,−3] i u
g=[
√2,1} i |u
f|=5 i |u
g|=
√3 to
z iloczynu skalarnego u
f*u
g= |u
f||u
g|cosα , gdzie α − miara kąta między
tymi wektorami, a zarazem prostymi f i g :
| | [4,−3]*[√2,1] | | 4√2−3 | | 4√6−3P{3} | |
cosα= |
| = |
| = |
| . ...  |
| | 5*√3 | | 5√3 | | 15 | |
7 kwi 23:06
Ajtek: Błą już znalazłem, podzielam opinię poprzedników, są 4 takie liczby
7 kwi 23:07
ZKS:
To i ja dam od siebie.

Niech x = 10
1/(1 − log z) i y = 10
1/(1 − log x).
Wykaż że z = 10
1/(1 − log y).
7 kwi 23:07
Godzio:
Nie ma to tamto, sami maturzyści zadania rozwiązują
7 kwi 23:08
Ajtek: Jak sie nie potrafi mnożyć przez 2, to i głupoty mi wychodzą
7 kwi 23:08
Ajtek: No to ja odpadam
7 kwi 23:09
Eta:
@pigor te zadania są tylko dla maturzystów !
7 kwi 23:12
ICSP: No to moze coś głupiego ode mnie

sin
2012x + cos
2012x = 1
można to łatwo przekształcić do :
sin
2x(sin
2010x − 1) + cos
2x(cos
2010x − 1) = 0 a to będzie równe zero gdy :
sin
2x(sin
2010x − 1) = 0 oraz cos
2x(cos
2010x − 1) = 0
dużo głupot powypisywałem?
7 kwi 23:14
ICSP: tylko dla maturzystów ?
ups....
7 kwi 23:14
Eta:
ok

ale masz podać rozwiązania
7 kwi 23:15
ICSP: tylko jak udowodnić że nie zachodzi dla innych liczb?
7 kwi 23:17
Ajtek: ICSP na mnie się nie patrz, ja nie udowodnie
7 kwi 23:18
ICSP: Ja też nie

Z trudem to wymyśliłem
7 kwi 23:20
Ajtek:
7 kwi 23:21
Grzesiu: miałobyć równe 1
7 kwi 23:22
Grzesiu: ICSP tam miałobyć równe 1 xd
7 kwi 23:23
Grzesiu: a dobra sory widze co miałeś na myśli xd
7 kwi 23:23
ICSP: i jest
7 kwi 23:23
pigor: ... no , dobrze , już się zmywam, ale widząc pochodne , czy to maturzysta z taką...

armatą
jaką jest pochodna do krzywej ...

, czyli tu prostej ... jak drut
7 kwi 23:24
Godzio:
| | 1 | |
logx = log101/(1 − logz) = |
| |
| | 1 − logz | |
| | 1 | | 1 − logz − 1 | | logz | |
1 − |
| = |
| = |
| = t |
| | 1 − logz | | 1 − logz | | logz − 1 | |
| | 1 | | logz − 1 | |
y = 101/t ⇒ logy = |
| ⇒ logy = |
| |
| | t | | logz | |
= logz
10
logz = z
Co kończy dowód
pigor chciałem nieco inaczej niż schemat karze − czyli nie najprościej
7 kwi 23:27
Godzio:
ICSP, a dlaczego nie może być:
| | 1 | | 1 | |
sin2x(sin2010x − 1) = |
| , a cos2x(cos2010x − 1) = − |
| ? |
| | 2 | | 2 | |
7 kwi 23:28
ICSP: właśnie dlatego sądzę ze to co napisałem to są głupoty
7 kwi 23:30
kacper: Zagorzali matematycy z Was
7 kwi 23:31
Grzesiu: kurde przez was znowu spać nie pujde
7 kwi 23:34
Ajtek: p
ójd
ę, dbajmy o piękno mowy polskiej
7 kwi 23:35
Grzesiu: a wytłumacz ICSP czemu 2x *22013 = (x=22012)2 − (x−22012)2
7 kwi 23:35
Godzio: Rzeczywiście, na ćwiczenie ortografii nigdy za późno
7 kwi 23:35
Grzesiu: wybacz ja o tej godzienie już nie myslę xd
7 kwi 23:36
kacper: Mm maturę za 30 dni
7 kwi 23:36
Grzesiu: a wytłumacz ICSP czemu 2x *22013 = (x+22012)2 − (x−22012)2 znaczy się
7 kwi 23:36
Grzesiu: Ze wzoru a
2 − b
2 = (a−b)(a+b)
7 kwi 23:37
ZKS:
| | π | | 2 | |
Eta 7. b) x = |
| + |
| π ? |
| | 6 | | 6 | |
7 kwi 23:37
Grzesiu: dobra już wiem xd sam doszedłem
7 kwi 23:38
Ajtek: osz cholera, walcze z tym 7b) i teraz zobaczyłem że wsiąkło mi +4 na końcu
7 kwi 23:40
Grzesiu: te 7b wydaje się dosc proste gorzejz pkt a
7 kwi 23:41
Ajtek: chyba p
ójd
ę spać
7 kwi 23:41
Ajtek: Dlatego od 7.b zacząłem
7 kwi 23:42
ZKS:
A ja nie wiem czy dobrze zrobiłem.
7 kwi 23:42
Grzesiu: ja to 7 pkt b zapisałem tak sin23x − cos23x/cos2x = 4 i dalej na wzorach trza przszktałcać
ale nie mam sił by tego szukać wole pkt a zrobić bo masaakra z tym
7 kwi 23:43
Eta:
| | π | |
odp: 7 b) x= ± |
| +k*π , k∊C  |
| | 6 | |
7 kwi 23:44
Eta:
| | π | |
odp: 7 a) x= |
| +k*π v x= k*2π , k∊C  |
| | 2 | |
7 kwi 23:45
Grzesiu: a jak przekształciłaś 7a?
7 kwi 23:46
Eta:
sin
2x(1−sin
2010x)+cos
2x(1−cos{2010x)=0
sin
2x≥0, cos
2x≥0 i 1−sin
2010x ≥0 i 1−cos
2010x ≥0
dokończcie ............
7 kwi 23:49
ZKS:
Ok wyszło sin(2x) = 0 ∨ sin(4x) = sin(2x).
7 kwi 23:49
Grzesiu: napisz też dokończenie xd
7 kwi 23:50
Eta:
7 kwi 23:50
ZKS:
5. b) x = y = 4 ?
7 kwi 23:51
Grzesiu: Eta jakbyś mogła wytłumacz bo ja chce rozszerzenie zdać bez chodzenie na lekcje z rozszerzenia
7 kwi 23:52
Eta:
5 b) ok
ZKS
7 kwi 23:52
Ajtek: Bardzo miło się z Wami pisze/czyta, ale ja lecę spać.
Wszystkim życzę zdrowych, spokojnych, wesołych świąt w gronie najbliższych Wam osób

.
Maturzystom oczywiście osiągnięcia celów (min/max) na każdym zdawanym przedmiocie
7 kwi 23:53
Godzio:
(sin(3x)cosx)
2 − (cos(3x)sinx)
2 = 4sin
2cos
2x
(sin(3x)cosx − cos(3x)sinx)(sin(3x)cosx + cos(3x)sinx) = (2sinxcosx)
2
sin(3x − x) * sin(3x + x) = sin
22x
sin2x * sin4x − sin
22x = 0
sin2x(sin4x − sin2x) = 0
sin2x = 0 lub sin4x = sin2x
Dalej wiadomo
7 kwi 23:53
ZKS:
Dla mnie chyba na dzisiaj wystarczy chyba że zrobię 5. a) na dobranoc.
7 kwi 23:54
Godzio:
Lada dzień mam kolokwium, a bawię się w zadanie
Ety ...
7 kwi 23:56
Eta:
Co

.......... "bawię się w zadania Ety" ?

7 kwi 23:57
Godzio:
7 kwi 23:59
ZKS:
5. a) (x = 3 ∧ y = 100) ∨ (x = 100 ∨ y = 3)?
8 kwi 00:00
rumpek: ZKS

mam tak samo
8 kwi 00:01
rumpek: w ogóle to
Wesołych Świąt
8 kwi 00:02
Eta:
<pisanka> <kraszanka> <jajko wielkanocne>

Wesołych Świąt , mokrego DYNGUSA !
Dobranoc Wszystkim
8 kwi 00:03
rumpek: Odnośnie tego 5 a) to wystarczy zlogarytmować obustronnie
8 kwi 00:04
ZKS:
Ja też się zbieram bo padam.

Dobranoc wszystkim i Wesołych Świąt życzę.

Nie oszczędzajcie
nikogo w poniedziałek.
8 kwi 00:06
Godzio:
Wesołych Świąt i dobranoc
8 kwi 00:08