trojkat kolo
kam: Na trójkącie ABC, gdzie A=(−5;1), B= (−2; 4), C= (−1; −3), opisano koło. Oblicz pole tego koła.
7 kwi 18:22
asdf: ∡CAB = 90
o
przeciwprostokątna = |BC|
|BC| =
√(−1 + 2)2 +(−3 − 4)2
|BC| =
√50
P = πr
2
zgadza się z odp?
7 kwi 18:30
kam: tak zgadza się, dziękuję bardzo
7 kwi 18:33
Eta:
Z wykorzystaniem wektorów: ( nie piszę strzałek dla wygody) Ty je napisz
AB=[3,3] |AB|=
√32+32= 3
√2
AC=[4,−4] |AC|=
√42+(−4)2= 4
√2
BC=[1,−7] |BC|=
√12+(−7)2= 5
√2
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(ΔABC)= |
| | d(AB, AC)| = |
| |3*(−4)−3*4|= |
| |−24|= 12 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | |AB|*|AC|*|BC| | | 3√2*4√2*5√2 | | 5√2 | |
R= |
| = |
| = .......... = |
| |
| | 4P | | 48 | | 2 | |
P(koła)= πR
2=...............
7 kwi 18:38