analityka
kam: Wiadomo, że A= (−1,4), B=(2,4) i D= (−1,−2). Znajdź równanie prostej, w której zawiera się
przekątna AC prostokąta ABCD i określ jej współczynnik kierunkowy.
7 kwi 18:30
asdf: y = ax + b
A = (−1;4)
C = (2;−2)
4 = −a + b
−2 = 2a + b
6 = −3a
7 kwi 18:39
kam: a= −2. Dziekuje !

7 kwi 18:40
asdf: jakie − 2

?
7 kwi 18:41
Krzysiek: asdf skad masz punkt C(2,−2)
7 kwi 18:44
Krzysiek: dobra juz rozumiem
7 kwi 18:45
Krzysiek: ale 6:−3 to jest −2 a nie −1/2
7 kwi 18:46
asdf:

Punkt C ma punkt wspólny z dwoma prostymi: x = 2 oraz y = −2.
Przerywana to przekątna zawierająca 2 punkty:
A i
C
7 kwi 18:47
asdf: A no tak

porąbało mi się
7 kwi 18:47