zupełnie nie wiem jak wziąć się za to zadanie..
Na klocek o masie 5kg połozono klocek o masie 4kg. Aby wywołac slizganie sie gornego klocka po
dolnym klocku ktory jest przytwierdzony do podloza należy na górny klocek podziałać poziomą
siła rowna 12N. Następnie należy przyjąć, że oba klocki znajdują sie na poziomym , doskonale
gładkim stole. Znaleźć:
a) maksymalną wartość poziomej siły F, jaką można przyłożyć do dolnego klocka, przy której
klocki będą jeszcze poruszać się razem
b) oraz przyspieszenie nadane klockom.
Będe wdzięczna za pomoc w rozwiązaniu
| T | ||
T = ma ⇒a = | =3m/s2 | |
| m |
| M | 5 | |||
F −T = Ma ⇒F=T + Ma = T(1 + | ) = 12N(1+ | ) =27 N | ||
| m | 4 |