analityka
kam: Równoległobok ABCD jest wyznaczony przez proste AB: 3x − 5y + 25 = 0, BC: y=0, AD: y= −5 oraz
prostą p, do której należą punkty C i D = (0;−5). Wyznacz współrzędne punktu C.
7 kwi 18:27
Aga1.: Napisz prostą równoległą do AB i przechodzącą przez punkt C
Następnie rozwiąż układ równań:
otrzymana prosta i prosta y=0
7 kwi 18:31
kam: tylko potrzebuje to na układzie wspołrzędnych zapisac graficznie i jakos dziwne rzeczy mi
wychodza
7 kwi 18:34
kam: jak to narysowac w układzie?
7 kwi 19:00
kam:
7 kwi 19:16
kam: i gdzie ten rownoleglobok a gdzie pozostale punkty wpisac?
7 kwi 19:17
asdf: zaraz Ci to rozpisze
7 kwi 19:27
asdf: 3x − 5y + 25 = 0
|AB|:
Punkt |BC|:
y = 0
| | 3 | |
więc punkt B musi być na prostej y = |
| x + 5 oraz na y = 0, więc: |
| | 5 | |
| | 1 | |
PUNKT B MA WSPÓŁRZĘDNE: (−8 |
| ;0) |
| | 3 | |
PUNKT |AD|:
y = −5
| | 3 | |
więc punkt A musi być na prostej y = |
| x + 5 oraz y = −5, więc: |
| | 5 | |
| | 2 | |
PUNKT A MA WSPÓŁRZĘDNE: (−16 |
| ; −5) |
| | 3 | |
z prostej p można wywnioskować współrzędne dla D:
PUNKT D MA WSPÓŁRZĘDNE: (−5; 0)
| | 3 | |
Punkt C należy do prostej y = 0 oraz jest prostopadły do y = |
| x + 5 |
| | 5 | |
a
1 = a
2
b = −5
należy do prostej y =
0:
| | 25 | |
PUNKT C MA WSPÓŁRZĘDNE: ( |
| ;0) |
| | 3 | |
7 kwi 19:38