prawdopodobienstwo
jacek: W urnie jest 6 kul białych 4 czarne i 2 zielone. Losowano cztery razy po jednej kuli , ze
zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo, że dokładnie trzy razy wyjęto kulę białą.
Chodzi mi o wytłumaczenie skąd się wzięło to:
zdarzenia sprzyjające: 63*6*2 (w odpowiedziach tak jest)
7 kwi 14:11
rumpek:
Raczej jest błąd w odpowiedziach powinno być |A| = 6
3 * 6 * 4 (zakładam, że to ten "Operon"
robiłem to zadanie z tego ich zbiorku badziewnego)
Trzeba rozpatrzyć układ:
(b,b,b,s) v (b,b,s,b) v (b, s, b, b) v (s, b, b, b), gdzie s to czarna lub zielona
* białe mogę wybrać na 6 sposobów jest ich 3 zatem 6 * 6 * 6 = 6
3
* te inne (czarne lub zielona) mogę wybrać na 6 sposobów (może być tylko jedna, dlatego)
Pozostaje zapisać: |A| = 6
3 * 6 * 4 (4 dlatego, ponieważ są 4 przypadki

)
7 kwi 14:39
Buuu: Możemy raz nie trafić, więc P(A) = 63 * 6 * 4 / (12!−8!) = 6 * 6 * 6 * 6 * 4 / ( 12 * 11 * 10
* 9) = 24/55
7 kwi 16:19
Aga1.: Buuu,a jak wytłumaczysz IΩI?
7 kwi 18:28
7 kwi 18:53