trygonometria
Kia: Funkcje trygonometryczne
1. Wiadomo, że sin α * cos α = 417 dla pewnego kąta ostrego α.
Wtedy (sin α + cos α)2 jest równe:
A.1 B.5√1717 C.1,47 D.2517
2. liczby cos30, tg30, x tworzą ciąg geometryczny dla liczby x równej:
A.sin30 B.2√39 C.√39 D.23
7 kwi 17:24
7 kwi 17:28
krystek: | | 4 | |
(sinx+cosx)2=sin2x+2sinxcosx+cos2x=1+2sinxcosx=1+2* |
| |
| | 17 | |
7 kwi 17:30
asdf: pierwsze rozpisze Ci jeszcze:
| | 4 | | 8 | |
(sinx + cosx)2 = sinx2 + 2sinxcosx + cos2x = 1 + 2( |
| ) = 1 + |
| = |
| | 17 | | 17 | |
7 kwi 17:30
Kia: ale w takim wypadku pasowałaby zarówno odpowiedź C jak i D
7 kwi 17:55