Pole i obwód wielkokąta
are:

Oblicz pole i obwód wielokąta
7 kwi 19:27
nikon: korzystaj z trójkątów "ekierkowych" i obliczaj boki trapezu
7 kwi 19:32
Nardini: Trapez jest o wierzchołkach ABCD i o wysokości DE = 3
Przy wierzchołku A jest kat 45
ΔADE ma kąty : 90, 45, 45 ↔ DE = AE = 3 oraz wynika że AD = AE* √2 czyli że
AD = √2*3
Następnie rysujesz wysokośc obok drugiego ramienia BC i Masz trójkat BCF
ΔBCF ma kąty 90,60,30 i z własnosci tego trójkąta(w którym CF = 3 ) liczysz :
BF = √3CF
BF = 3√3
oraz liczysz :
BC = 2 CF
BC = 6
Teraz sumujesz wszystkie boki i masz obwód, do policzenia pola tez masz wszystkie dane
Powodzenia !
8 kwi 20:06