Proszę o pomoc
Marek: Dany jest ciąg trójkątów równobocznych takich, że bok następnego trójkąta jest wysokością
poprzedniego. Oblicz sumę pól wszystkich tak utworzonych trójkątów przyjmując, że bok
pierwszego trójkąta ma długość a(a>0)
7 kwi 14:34
Eta:
Długości boków kolejnych takich trójkątów ;
| | a√3 | | 3 | | √3 | |
a, |
| , |
| a,..... , a*( |
| )n−1 |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
| | √3 | |
bo tworzą ciąg geometryczny : a1=a q= |
| |
| | 2 | |
teraz pola takich trójkatów:
| a2√3 | | 3a2√3 | | 3 | | a2√3 | |
| , |
| ,........, |
| * |
| |
| 4 | | 16 | | 4 | | 4 | |
| | 3 | |
tworzą ciąg geometryczny zbieżny bo q= |
| ∊(0,1) |
| | 4 | |
zatem
| | P1 | | | |
suma pól Pn= |
| = |
| = .......... = a2√3 |
| | 1−q | | | |
7 kwi 15:07
Marek: a dlaczego suma pól wyraża się takim wzorem?
7 kwi 15:08
Eta:
| | 3 | | a2√3 | |
poprawiam zapis w ostatnim : Pn= ( |
| )n−1* |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | a2√3 | | 3a2√3 | |
|
| , |
| ,.......... , Pn |
| | 4 | | 16 | |
7 kwi 15:11
7 kwi 15:12
Marek: dziękuję za pomoc
7 kwi 15:16