Maturalne zadanie. Nie wiem jak go ruszyć.
Przemek: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an = n3 − n2 − 4n. Wykaż, że ten ciąg ma dokładnie dwa
wyrazy równe −4.
7 kwi 16:20
Buuu: Wystarczy za an podstawić 4, i znaleźć pierwiastki wielomianu.
7 kwi 16:25
Przemek: I to da mi rozwiązanie ?
7 kwi 16:26
Buuu: PS wyjdą trzy pierwiastki, ale jeden należy odrzucić ze względu na znak
7 kwi 16:26
Przemek: Aha, no tak czemu nie wpadłem na to wcześniej dzięki wielkie Buuu.
7 kwi 16:27
Buuu: n3 − n2 − 4n = −4
n3 − n2 − 4n +4 = 0
n2(n−1) − 4(n−1) = 0
po wyłączeniu nawiasu przed nawias dostaniesz wielomian w postaci iloczynowej.
7 kwi 16:28
Przemek: Tak, tak już wiem po prostu nie miałem pomysłu na to zadanie. Jeszcze raz wielkie dzięki.
7 kwi 16:29