wykaż
iiiiiiiiii:

kombinuję już z 20 min i nic cały czas WRONG# oto zadanie:
wykaż, że prosta l y=−2x−1 jest styczna do okręgu (x−3)
2+(y+2)
2=5
m.in doszedłem do tego że mamy punkt
(3;−2) oraz r=
√5
no i nawet narysowałem sobie to w układzie
może ktoś to inaczej udowodnić
7 kwi 18:39
Krzysiek: znajdz odległosc punktu od prostej i porównaj z promieniem
7 kwi 18:41
Saizou : a może algebraicznie
| ⎧ | y=−2x−1 | |
| ⎩ | (x−3)2+(y+2)2=5 |
|
jak wychodzi jedno rozwiązanie to znaczy że prosta jest styczna
7 kwi 18:41
Aga1.: Odległość punktu S(3,−2) od prostej 2x+y+1=0 musi być równa promieniowi.
Lub układ równań prosta+okrąg ma jedno rozwiązanie.
7 kwi 18:43
Eta:
S(3,−2) r=
√5 prosta l: 2x+y+1=0
Aby prosta była styczna do okręgu
to odległość d punktu S od tej prostej musi być równa d=r=
√5
| | 3*2−2*1+1| | | |5| | | 5√5 | |
d= |
| = |
| = |
| = √5= r |
| | √22+12 | | √5 | | 5 | |
wniosek prosta l jest styczna do tego okręgu
7 kwi 18:43
7 kwi 18:44
iiiiiiiiii: dziękuję wszystkim bardzo mi pomogliście
7 kwi 19:00