oblicz cos4x jeśli sinx-cosx=u{1}{3}
mmatix: oblicz cos4x jeśli sinx−cosx=13
Help!
7 kwi 18:09
asdf: oblicz cos4x czy poprostu cos4x?
7 kwi 18:09
mmatix: cos4x
7 kwi 18:14
mmatix:
7 kwi 18:35
pigor: ... otóż np. tak :
sinx−cosx=
13 ⇒ sin
2x−2sinxcosx+cos
2x=
13 ⇔ 1−sin2x=
13 ⇔ sin2x=
23
⇒
sin22x = 49 i
cos22x = 1−
49 =
59, zatem
cos4x = cos
22x−sin
22x =
59−
49 =
19 . ...
8 kwi 00:28
Szczur: Wznawiam zad.
Dlaczego jak podnosimy (sinx−cosx) do kwadratu, to nie podnosimy też 13 do kwadratu?
Błąd?
5 gru 19:36
ZKS:
Chochlik.
5 gru 19:50
PW: A jeszcze powiem więcej: podnoszenie obu stron do kwadratu to bardzo niebezpieczny sposób
rozwiązywania.
Przykład: x=3 − równanie ma jeden pierwiastek. Po podniesieniu stronami do kwadratu
x
2 = 9 − to równanie ma już dwa pierwiastki.
Zazwyczaj o tym się nie pamięta i wydaje się, że coś w tej odpowiedzi w książce mają źle.
Mówiąc poważnie: pomijając chochlika, sposób zaproponowany przez pigora wymaga sprawdzenia, czy
otrzymane pierwiastki spełniają założenie sinx>cosx (lewa strona równania musi być dodatnie,
6 gru 12:17
Paweu: sin x − cos x = 1/3 || ()
2
sinx
2 − 2sinxcosx + cosx
2 = 1/9 || sin
2x + cos
2x to 1,po obu stronach odejmujemy jedynki :
−2sinxcosx = −8/9
czyli sin2x = 8/9
z jedynki tryg. otrzymujemy cos
2 2x : 1−sin
2x = 1−64/81 = 17/81
Do PW: w tym zadaniu nie musisz rozważać dodatni czy ujemny,bo jak widzisz operujemy na
kwadratach,a Twoje założenie jest troche źle rozpisane,bo (x−3)
2 ma tylko jeden pierwiastek

No i jak mamy sin
2 2x i cos
2 2x to pozostaje podstawić do równania:
cos 4x = cos
2 2x − sin
2 2x = 17/81 − 64/81 = −47/81
Zgadza sie z odpowiedziami,zadanie calkiem nietrudne,tylko trudno wyglada
3 lut 14:49
Zuz: skąd −2sinxcosx = −8/9
czyli sin2x = 8/9 ?
5 sty 21:34