funkcja
zbytdobra: dana jest funkcja
a) wykaż, że wykres tej funkcji jest symetryczny względem początku układ współrzędnych
b) wyznacz te wartości x, dla których zachodzi nierówność f(x)≥0
proszę o pomoc
7 kwi 22:59
krystek: Sprawdź ,że jest nieparzysta czyli f(−x)=−f(x)
7 kwi 23:11
zbytdobra: nie umiem tego robić

mógłby ktoś mi to wytłumaczyć ?
7 kwi 23:16
krystek: | | −x3 | | x3 | |
f(−x)= |
| =− |
| =−f(x) |
| | x2−1 | | x2−1 | |
7 kwi 23:24
zbytdobra: w szkole nigdy nie mieliśmy o parzystości i nieparzystości funkcji
7 kwi 23:48
pigor: ... ale chyba miałaś symetrię względem początku układu O= (0,0) , czyli
SO (x,y)= (−x,−y) i to właśnie się dzieje z każdym punktem wykresu danej funkcji f.
. ...
8 kwi 00:01
zbytdobra: oo faktycznie, dzięki od razu się rozjaśniło
8 kwi 00:06
zbytdobra: a jeszcze podpunkt b0 ?
8 kwi 00:16
UnLow: D: x∊R−{−1, 1}
x3x2−1≥0 / *(x2−1)2
x3(x2−1)≥0
x3(x−1)(x+1)≥0
x∊(−1, 2> ∪ (1, +∞)
13 sty 00:05