Uzasadnij, że równanie jest równe dla a różnego od 1
Grzesiu: Jeżli chodzi o mnie czy mógłby teraz ktoś dla mnie zadanie zrobić
^^ będe wdzięczny a+2a2+3a3+4a4+...+ 30a30= a(30a31 − 31a30 +1 ):(1−a)2
7 kwi 00:41
Godzio:
S = a + 2a
2 + ... + 30a
30 =
| | 1 − a30 | |
a + a2 + ... + a30 = a * |
| |
| | 1 − a | |
| | 1 − a29 | |
a2 + ... + a30 = a2 * |
| |
| | 1 − a | |
..........
| | 1 − a | |
a30 = a30 * |
| + |
| | 1 − a | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 − a30 + a − a30 + ... + a29 − a30 | |
S = a * |
| |
| | 1 − a | |
| | 1 − a30 − 30a30 + 30a31 | |
S = a * |
| |
| | (1 − a)2 | |
| | 30a31 − 31a30 + 1 | |
S = a * |
| |
| | (1 − a)2 | |
7 kwi 00:49
Godzio:
Pisz tu czego nie rozumiesz
7 kwi 01:07
Grzesiu: ok skąd nagle wzięło ci się a + a2 do a30 (2 linijka) potem
7 kwi 01:08
kylo1303: Ja moge ci potlumaczyc, jak cos to Godzio poprawi:
1. Twoja pierwotna sume rozbil na 30 innych, tak zeby przy an nie bylo wspolczynnikow,
zastosowal wzor na sume ciagu geometrycznego.
2. Z kazdego pozostawil wylaczane "a", reszte przemnozyl w liczniku.
3, Z powstalych sum ciagow geometrycznych 'skonstruowal" sume calosci. Mianownik ten sam, "a"
wyalczone przed kazda skladowa. Licznik jest taki jak pod przerywana kreska.
4. W liczniku znowu stosujemy wzor na sume c. geo. , a pozostale wszystkie "−a30" dajemy
oddzielnie.
5. mnozymy licznik i mianownik przez (1−a)
7 kwi 01:09
Grzesiu: jak wyciągnełes z 1−a30 przed ułamek 3 linijka i napisz mi czy robisz to linijka pod linijką
czy jest to kontynuacja poprzendiej linijki xd
7 kwi 01:10
Grzesiu: "rozbil na 30 innych" jak to się robi
7 kwi 01:11
Godzio:
To jest ciągnięcie cały czas tego samego,
7 kwi 01:11
Godzio:
Na mniejszym przykładzie pokaże:
x + 2x2 + 3x3 = x + x2 + x2 + x3 + x3 + x3 =
(x + x2 + x3) + (x2 + x3) + x2
7 kwi 01:12
kylo1303: to tak jakbys mial cos takiego:
1+2+3+4+5+6
1+1+1+1+1+1
1+1+1+1+1
1+1+1+1
1+1+1
1+1
1
7 kwi 01:13
Grzesiu: Ale w takim wypadku wyrazów bd więcej chyba niż 30 czy źle myśle bo ty to w sumę zamieniasz ale
jakbyś mógł mi wyjaśnij krok po kroku co zrobiłeś tak tłumacząc jak dla największego tłuka
7 kwi 01:15
Grzesiu: dobra tetn system rozumie co mi pokazaliście a co dalej
7 kwi 01:15
Grzesiu: bo w drugiej linijce nagle a zjadło te bez potęgi gdzie ono jest?
7 kwi 01:16
Godzio:
Patrz przykład

Porozbijałem główną sumę na kilka, o coraz mniejszej liczbie wyrazów, i każdą
z osobna sumuję
7 kwi 01:18
kylo1303: Twoja pierwotna sume rozbil na 30 innych w ktorych mozna zastosowac wzor na sume ciagu
geometrycznego:
Suma 1: a1=a an=a30 n=30 q=a
Suma 2: a1=a2 an=a30 n=29 q=a
Suma 3: a1=a3 an=a30 n=28 q=a
.................
Suma 29: a1=a29 an=a30 n=2 q=a
Suma 30: a1=an=a30 n=1
7 kwi 01:18
kylo1303: Kurde, sie rozpisalem a to juz zrozumiales

Postaraj sie przeanalizowac moj pierwszy post w
tym temacie, tam w miare wszystko wyjasnilem. Zaraz bedziemy rozwijac jesli trzeba bedzie.
Godzio Nie masz nic przeciwko ze sie wtracam do twojego rozwiazania? sam zadan robic nie
chce ale taka pomoc slowna mi nie przeszkadza
7 kwi 01:20
Grzesiu: aha te kopki między 3 a 4 linijką oznaczają powtórzenie tego procesu 29 razy tak?
7 kwi 01:20
Godzio: Tak
7 kwi 01:21
Grzesiu: ty kurcze zrozumiałem tą pierwszą część to jest takie rozbicie na 30 sum. Wkońcu mały człowiek
zrobił postęp xd to teraz druga część xd
7 kwi 01:22
Grzesiu: pierwszą linijkę 2 części rozumiem ale przekształcenia z 3 ostatnich są jakieś dziwne
7 kwi 01:23
kylo1303: Proponowalbym ci teraz zapisac to sobie na kartce i sam sprobowac zrobic, to mysle ze zalapiesz
co i jak. Plus masz podpowiedzi wyzej.
7 kwi 01:23
kylo1303: Grzesiu Wydaje mi sie ze nie czytales tego co napisalem na samym poczatku...
7 kwi 01:25
Grzesiu: to jest pewnie na zasadzie wyciągnięcia przed nawias? lub ten pierwszy wyraz w sumie rozszerzył
o 1−a a reszta 30 x a30 skąd się wzięła?
7 kwi 01:26
Grzesiu: czytałem kulo naprawdęm, ale zaspany jestem i pisemnie ciężko mi skapować. Mam tera ograniczone
myślenie xd
7 kwi 01:26
Grzesiu: pozatym i tak wam wdzięczny jestem za to, jeszcze tylko jak byście mi tą ostatnią część
wytłumaczyli
7 kwi 01:27
Godzio:
Z każdej sumy wyciągam "a", a to co zostaje przemnażam przez ułamek, z każdego takiego ułamka
jest coś + a
30 i tych a
30 jest dokładnie 30
7 kwi 01:27
Grzesiu: a mógłbyś kylo poprawić 4 pkt co mi wyżej pisałeś bo już chyba kapuje
7 kwi 01:28
kylo1303: 1 − a[30} + a − a30 + ... + a29 − a30
Zauwaz ze mozesz to podzielic w ten sposob:
1+a+a2+...+a29− a30−a30−a30−a30−a30 (i tak 30 razy).
Z pierwszej polowy tworzysz sume c. geometrycznego, a z reszty zostaje "− 30* a30"
7 kwi 01:29
Grzesiu: o teraz czaje kurde kylo i Godzio jesteście świetni, pomogliście mi bardzo. Szkoda że tu
plusami czy czymś nie można nagaradzać to byście otrzymali ale dzięki wielkie xd
7 kwi 01:34
kylo1303: Nie ma sprawy, podziekowania słać glownie do Godzio bo ja to tlumaczylem na podstawie jego
rozwiazania. Jakbym mial sam robic to wybralbym troche inny sposob i nie wiem czy bym do
czegos doszedl. Jutro sprawdze xD
7 kwi 01:39
Grzesiu: ale i tak wielkie dzięki ^^ godziowi za zrobienie a tobie za tłumaczenie do końca, dobrze że
chciało się wam bo bym umarł z ciekawości jak to zrobić
7 kwi 01:40