oblicz
martulka1323: iloczyn cyfr liczby dwucyfrowej jest o 11 większy od sumy jej cyfr. Jeżeli przestawimy cyfry w
tej liczbie to otrzymamy liczbę o 36 większą od początkowej. wyznacz tę liczbę
7 kwi 16:53
Buuu: | ⎧ | 10xy = 11(x+y) | |
| ⎩ | 10x + y + 36 = 10y + x |
|
7 kwi 16:57
Buuu: Pardon. W pierwszym równaniu bez 10, samo xy
7 kwi 17:00
Buuu: Jeszcze raz:
| ⎧ | xy = x + y +11 | |
| ⎩ | 10x + y = 10y +x |
|
7 kwi 17:01
Aga1.: 10x+y−−−liczba dwucyfrowa
xy−11=x+y
10y+x−36=10x+y
x,y∊{1,2,3,...9}
7 kwi 18:21