funkcje trygonometryczne
blogther: jezeli tgα = 12 to tg2α = 1 czy to prawda
7 kwi 15:39
Ajtek: | | 2tgx | |
tg2x= |
| i liczysz  . |
| | 1−tg2x | |
7 kwi 15:40
blogther: skad masz taki wzor
w tablicach maturalnych go chyba nie ma prawda?
7 kwi 15:41
blogther: | | sin2α | |
a czy moge rozpisac tg2α = |
| i rozpisac te wzory dalej mozna tak i to bedzie to |
| | cos2α | |
samo co ty mi podałes prawda?
7 kwi 15:43
Ajtek: Ten wzór który napisałęm wynika z tego, co Ty napisałeś

.
7 kwi 15:43
Ajtek: A wzór mam stąd:
1543
7 kwi 15:44
blogther: okey to dzieki wszystko sie zgadza
7 kwi 15:45
blogther:

AD = 2
CD = 4
AC = 2
√5
∡ACD = α
∡BCD = 2α
a stosunek
∡ACD∡BCD =
12 i policzwe tgα =
12 to nie moge zapisac ze
∡ACD =
12 czyli
| ∡ACD | | 12 | |
| = |
| = ∡BCD = 1 ← to jest niepoprawne ?
|
| ∡BCD | | ∡BCD | |
7 kwi 15:51
Ajtek: | | 1 | |
Zauważ że tgx= |
| to wartość funkcji dla określonego kąta. Nie możesz zapisać, że
|
| | 2 | |
| | 1 | |
∡ACD= |
| , bo nie jest to prawdą. Tangens tego kąta wynosi 0,5. |
| | 2 | |
7 kwi 15:59
blogther: ok jeszcze jedno pytanie co do tego wyprowadzenia
| | sin2α | | 2sinαcosα | |
tg2α = |
| = |
|
|
| | cos2α | | cos2α − sin2α | |
dlaczego on tam dzieli przez cosα i otrzymuje cos takiego
| | sin2α | | 2sinαcosα | |
tg2α = |
| = |
| =
|
| | cos2α | | cos2α − sin2α | |
7 kwi 16:01
blogther: on tam dzieli prze cos2α
7 kwi 16:02
blogther: bo jak sam chciałem to wyprowadzic to niewiedziałem ktorego zworu uzyc dla cos2α i jak to dalej
pociagnac
7 kwi 16:03
blogther: a co by było gdzyby podzielił przez sin2α przeciaz sin2α jest dodatni
7 kwi 16:05
blogther: bo jest w kwadracie pamietam cos ze szkoły ze przez sinα sie nie dzieliło tylko zawsze jak cos
to przez cosα ale nie pamietam dlaczego
7 kwi 16:06
7 kwi 16:12
Ajtek: Najłatwiej to wyprowadzić ze wzoru tg(x+y) przyjmując, że x=y, samo wyjdzie

.
7 kwi 16:16
blogther: czyli gdzybysmy mieli ctg2α to podzielono by przez sin2α ?
7 kwi 16:17
blogther: tak masz racje ten drugi sposob jest dla mnie duzo bardziej łatwiejszy
7 kwi 16:18
blogther: a dlaczego nie dzieli sie przez sinα tylko przez cosα ?
7 kwi 16:18
Ajtek: Trudno mi na to pytanie odpowiedzieć, gdyż nie jestem ekspertem. Ale jak napisałem wcześniej
| | sinx | |
tgx= |
| . Intuicujnie to się robi, aby otrzymać tgx, Skoro cosx jest dzielnikiem w tym |
| | cosx | |
przypadku.
7 kwi 16:22
blogther: ale nie chodzi mi juz o ten przypadek tylko ogolnie dlaczego jesli mamy mozliwosc podzielenia
przez sinα lub cosα to dzielimy przez cosα
ciezko mi podac teraz jakis przykład jak znajde to napisze ale czy to nie zalezy od tego do
jakiej cwiartki nalezy kat α lub w jakim przedziale rozpatrujemy dane rownanie?
7 kwi 16:33
blogther: juz mam o taki przykład
sin2x + cos2x = 0
sin2x = − cos2x jest jakas roznica gdzy zrobimy cos takiego
sin2x = − cos2x | : cos2x a czyms takim sin2x = − cos2x | : sin2x
tylko w pierwszym wypadku otrzymamy tg2x a w drugim ctg2x
poszukam moze czegos innego
7 kwi 17:09