matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie wielomianowe
Sandra:
Rozwiąż równanie: 2x
3
+2x
2
+3=11x
7 kwi 14:24
Eta:
2x
3
+2x
2
−11x+3=0 W(−3)= −54+18+33+3= 0 ⇒ x= −3 jest pierwiastkiem (2x
3
+2x
2
−11x+3 ) : (x+3)= 2x
2
−4x+1 Δ=.... x=.... v x=.... dokończ .........
7 kwi 16:03