Rpzwiąż równanie
leot543: Może ktoś podpowiedzieć mi jak się do tego zabrać.
(√2 + √3)x + (√2 − √3)x = 4
7 kwi 14:56
rumpek:
t
2 + 1 = 4t
t
2 − 4t + 1 = 0
....
7 kwi 14:58
7 kwi 14:58
leot543: Dobra, są 2 pierwiastki wielomianu. Potem mam przyrównać t1 v t2 = √2 + √3 ?
7 kwi 15:06
rumpek: jeżeli są dodatnie to tak
7 kwi 15:06
leot543: wyszło mi coś takiego
t
1 = 2 −
√3
| | 1 | |
(2 − √3)x + ( |
| )x = 4 |
| | 2 + √3 | |
(2 −
√3)
x + (2 −
√3)
x = 4 i co dalej ?
7 kwi 15:20
rumpek:
7 kwi 15:21
leot543: z tamtego wielomianu wyszła t1 = 2 − √3 i t2 = 2 + √3 następnie wstawiłem to do równania
zamiast √2 + √3 z drugiego nawiasu usunąłem z mianownika pierwiastek
7 kwi 15:25
rumpek:
ehhh
1
o
2 +
√3 = (
√2 + √3)
x
2 +
√3 = (2 +
√3)
x/2
x = 2
Drugie podobnie
2 −
√3 = (
√2 + √3x
(2 +
√3)
−1 = (
√2 + √3)
x
...
7 kwi 15:31
leot543: Dzięki wielkie rumpek

Jakoś nie wpadłem na to aby wyjąć tą potęgę i zapisać ją w postaci ułamka
7 kwi 15:37