planimetria
blogther:

Boki trojkata ABC maja dlugosc 5, 12 i 15 wyznacz dlugosc czesci dwusiecznej sredniego kata
trojkata zawartej w tym trojkacie.
z twierdzenia cosinusow piliczyłem cos∡ACB = −
715
7 kwi 14:40
blogther: PΔABC = 8√11
7 kwi 14:49
Mila: Ujemny cosinus może być dla kąta CAB.
7 kwi 14:51
blogther: AC =5 AB = 12 BC = 15
z własnosci dwusiecznej
czyli DB= 3AC
7 kwi 14:53
blogther: tak masz racje miła pomyliłem sie ∡CAB = − 715
moj bład
7 kwi 14:54
blogther: to pole to nie bedzie chyba potrzebne
7 kwi 14:55
Mila: AD=1/3 DB
AD+DB=12
7 kwi 14:59
blogther: własnie dotego doszedłem miałe to napisac ale jak odswiezyłem to ty mnie juz ubiegłas
7 kwi 15:00
Mila: ?
7 kwi 15:00
blogther: i teraz z twierdzenia cosinusow i koniec tak
7 kwi 15:01
Mila: Tak, podaj wynik.
7 kwi 15:02
blogther: CD = √50
7 kwi 15:04
blogther: powinno wyjsc 4√3 cos zle obliczyłem
7 kwi 15:05
blogther: 9 + 25 napisałem ze to 36
7 kwi 15:06
blogther: wszystko sie zgadza
7 kwi 15:06
Mila: Wyszło mi √48, ale może pomyliłam się. Przelicz, bo Ty zdajesz maturę, a ja już nie.
7 kwi 15:07
Mila:
7 kwi 15:08
blogther: zgadza sie
7 kwi 15:09