wyzacz zbiór wartości-drobny błąd w zadaniu
Mark Knopfler: popełniam gdzies drobny błąd ze znakami ale nie mam pojęcia gdzie więcwyznacz zbiór wartości
funkcji
y=−sin2x+4sinx+12
doprowadzam do y=−(sinx−2)2+16
i −1<=sinx<=1
−3<=sinx−2<=−1
9<=(sinx−2)2<=1
−9=>−(sinx−2)2=>−1
7=>−(sinx−2)2+16=>15
no i z tego wychodzi zły zbiór wartości bo ma być od <7,15>
co i gdzie jest źle, prosze o pomoc
7 kwi 02:34
kylo1303: twoj (sinx−2)2 zawiera sie w <1,9> a nie <9,1> (to co napisales jest niemozliwe)
Innym sposobem jest rozwiazywanie funkcji kwadratowej −t2+4t+12 biorac pod uwage że t∊<−1,1>.
Do policzenia sa wtedy praktycznie 3 wartosci: wierzcholek, i granice dziedziny.
7 kwi 02:56
Mark Knopfler: można o rozpisanie tego ze znakami od tego momentu?
−1<=sinx<=1
żebym widział co jest nie tak,
ale czy przy podnoszeniu do kwadratu zmienia sie jakos znak?
7 kwi 03:11
kylo1303: Nie bardzo chce mi sie pisac. Zauwaz co napisales w linijce:
9<=(sinx−2)
2<=1 (opisze to slownie)
Wartosc w nawiasie musi byc wieksza lub rowna 9 i mniejsza lub rowna 1. To znajdz mi taka
liczbe ktora jest wieksza od 9 i mniejsza od 1 w tym samym czasie. Czasami zamiast wyuczonych
schematow trzeba uzyc logicznego myslenia:
sinx−2 oznacze sobie jako X (dla ulatwienia zapisu):
−3≤X≤−1 czyli inaczej zapisujac X∊<−3,−1>
Natomiast X
2 moze przyjmowac wartosci od <1,9> (nie wiem jak ci to wytlumaczyc, po prostu
sobie to przeanalizuj). Wartosci X
2 beda takie same dla X∊<−3,−1> jak i dla X∊<1,3>
Dalej robisz dobrze wiec nie bede powielal.
Moim sposobem wygladalo by to tak:
sinx=t (podstawienie)
t∊<−1,1>
y=−sin
2x+4sinx+12=−t
2+4t+12=−(t
2−4t−12)=−(t+2)(t−6)
Teraz zaznacz sobie na osi punkty: −1, 1, 2
Nasza dziedzina jest zbior <−1,1>. "Po lewo" od 2jki (wierzcholka) nasza funkcja bedzie malala.
Dlatego nalezy sprawdzic jakies wartosci przyjmie kiedy t=1 a jakies kiedy t=−1 (beda to nasze
najwieksza i najmniejsza wartosc, czyli inaczej zbior wartosci:
f(1)=−1+4+12=15
f(−1)=−1−4+12=7
czyli ZW=<7,15>
7 kwi 03:27
Mark Knopfler: dobra ok wiem o co chodzi, dzieki...
ale jeszcze z tym sobie nie moge poradzić
mozna prosić o pomoc?
7 kwi 14:26