α,β − miary kątów ostrych, udowodnij, że:
(cosα + cosβ)2 − 1 = 2sinαcosβ
można cosβ zapisać jako sin α? Bo zadanie mi wychodzi, tylko nie wiem czy można tak zapisać
bo chyba dwójki zapomniałes
Później aby obliczyć wartość
sin15 + cos15 będziesz musiał spierwiastkować to co wyjdzie.
| 1 | ||
sin215o + cos215o + | i tu właśnie stoje ![]() | |
| 2 |
| 1 | 3 | |||
sin215o + cos215o + | = | I jak z tego obliczyć wartość sin15 + cos15? | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
pierwiastkiem poprostu? bo nie wiem co z | sie dzieje Czy to tak można ![]() | |
| 2 |
| √6 | √3 | |||
w odp jest | , czyli | |||
| 2 | √2 |
| 3 | ||
(sin15 + cos15)2 = | pierwiastkując obustronnie : | |
| 2 |
| √3 | ||
sin15 + cos15 = | (nie chce mi sie modułu pisać | |
| √2 |
| √6 | ||
sin15 + cos15 = | ||
| 2 |
Wielkie dzięki
| 1 | ||
nie wiedziałem co zrobić z | , a to było w wyrażeniu sumy do kwadratu, pogubiłem sie | |
| 2 |