.
xxXXxxx: Funkcja f jest okreslona wzorem F(x)=2x
2 Przez początek układu wspołrzednych O poprowadzono
prostą przecinajaca wykres tej funkcji w pkt. A, różnym od poczatku układu. Wyznacz zbiór
środków odcinków OA, gdy zostaną narysowane wszystkie proste o podanej własnosci.
Buuu: | | x−0 | |
Współrzędna x każdego takiego odcinka to: |
| = 0,5x |
| | 2 | |
| | y−0 | | 2x2 | |
Współrzędna y każdego takiego środka odcinka to |
| = |
| = x2 |
| | 2 | | 2 | |
Otrzymujemy funkcję : 0,5x −> x
2
Po przemnożeniu samego x przez 2: x −>(2x)
2
czyli f(x
s) = 4x
2
gdzie x
s to funkcja opisująca położenie środka odcinka