matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 22.4.2017
Zadania
Odp.
0
;:
Napisać równania płaszczyzn stycznych do wykresów podanych funkcji we wskazanych punktach wykresu:
30
Michal:
mam do policzenia taką funkcję,potrzebuje jej asymptot. e
3
x
/x−2 . Wiem już że ma asymptoty pionowe obustronne x=2 i teraz mam problem z wyliczeniem poziomych
7
Blanka:
sklep zaopatruje się w żarówki u dwóch producentów A i B w stosunku ilościowym 2:3. Prawdopodobieństwo dostarczenia żarówki wadliwej wynosi odpowiedni: dla producenta A 0,2 a dla
1
halko:
prosta o rownaniu y= −2x+4 tworzy z osia x kat rozwarty α. Wtedy sin2α przyjmuje wartosc?
2
halko:
prosta o rownaniu y= −2x+4 tworzy z osia x kat rozwarty α. Wtedy sin2α przyjmuje wartosc?
2
Mateusz:
Rozwiąż nierówność
x+2
|x+2|
<
2
x−1
1
kappa:
W trójkącie ABC mamy dane: |AC| = 12, |BC| = 16 oraz |∠ACB| = 120°. Przez wierzchołek C poprowadzono prostą prostopadłą do boku AC.
2
imię:
Witam, chciałem poprosić o proste wytłumaczenie dlaczego gdy ostrosłup ma takie same krawędzie boczne to jego spodek jest srodkiem okregu opisanego na podstawie oraz dlaczego gdy ma sciany
3
Nex:
Z urny, w której znajduje się 6 kul białych i 3 czarne losujemy dwie kule. Z pozostałych kul losujemy jedną. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wylosowana kula będzie biała.
4
Jerzy:
3
Queue:
x
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x,y)=
√
ln(
)−1
y
15
;:
https://www.youtube.com/watch?v=8WGdgFR_i4g
1
kama:
rozwiąż równanie 0,125*4
3
x
=
√
2
−
x
: 16
−
x
5
Nex:
Rozwiąż równanie 1+2cos
2
x=3sin (pi/2 + x) jakieś wskazówki?
4
pokerowelove:
Trzymasz dwie karty 77, twój przeciwnik trzyma AQ. Spadają pięć kart. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że czwartą i piąta kartą która spadnie będzie 7 i 7.
2
Blanka:
market kupuje towar w dwóch hurtowniach: w 60% w hurtowni A i w 40% w hurtowni B. Prawdopodobieństwo dostarczenia towaru pozbawionego wad wynosi odpowiednio: dla hurtowni A 0,9
2
G4:
∫1/(x−1)
2
dx
4
Notka:
Po uzyciu wzoru na roznice sinusow wyszlo mi takie coś: sin (−20)*cos (−20) Co sie dzieje z tymi minusami? Ida przed funkcje czy ze wzgledu na to ze w pierwszej cwiartce
4
kropek:
Oblicz pochodne pierwszego i drugiego rzędu:
5
Lucae:
X=3sin(t)
6
noniedziałano:
język C
4
matma:
Obliczyć prawdopodobieństwo, że rozdając 12 pączków 4 osobom, każda z nich dostanie przynajmniej jednego?
9
Krzysiek:
2a
2
c+2b
2
a+2c
2
b
a
2
b+b
2
c+c
2
a
≥
+3
abc
abc
2a
2
c+2b
2
a+2c
2
b≥a
2
b+b
2
c+c
2
a+3abc a
2
c+b
2
a+c
2
b≥a
2
(b−c)+b
2
(c−a)+c
2
(a−b)+3abc
3
śpioch:
hej.
2
Maryla27:
Rzucamy 4 razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo a) otrzymania w pierwszych dwóch rzutach orła
7
kset:
Dany jest trójkąt równoramienny ABC, gdzie |AC| = |BC| = 4
√
3
. Wysokośc opuszczona na podstawę trójkąta jest równa odcinkowi łączącemu środek podstawy ze środkiem ramienia.
3
Misska:
Obliczyć całkę: ∫
√
x−1
dx
2
Janek191:
Kąt wpisany w okrąg oparty na średnicy jest prosty
8
beti19:
Proszę pomóżcie mi w rozwiązaniu zadania:
11
Bell:
Bardzo proszę o pomoc w zadaniu: Oblicz objętość bryły ograniczonej powierzchniami:
12
karty do gry:
http://matematyka.pisz.pl/strona/1014.html
2
darkVodka:
Witam, może mi ktoś wytłumaczyć następujące przekształacenie:
3
wojtek:
jak mam wyznaczyć zbior wartosci takiej funkcji
2
Jerzy:
3
Kot:
Czy zbiór pusty zawiera się w zbiorze np. x<−1;1>?
12
cotyniepowiesz98:
Znajdź największe rozwiązanie równania w przedziale (0,2pi)
1
janusz:
witam mam taką granicę
3
Janek191:
ok
1
Tadeusz:
2
x+1+6x−3
=2
20
1
równania:
http://matematyka.pisz.pl/strona/3939.html
2
Maturzystka_iga:
Oblicz wartość wyrażenia sin (2/3π) + cos(11/3π). Zakoduj kolejno cyfrę jedności oraz dwie cyfry po przecinku . Wychodzi mi 0.36 a w odpowiedziach jest 1.36 . Mógłby ktoś to rozpisać
4
Mariusz:
Cormen Leiserson Rivest Stein Introduction to algorithms (3rd edition)
1
wieczór z majcą :
Nadajnik wysyła tylko trzy rodzaje ciągów liter: XXX; YYY; ZZZ, odpowiednio z prawdopodobieństwami
6
10
;
3
10
;
1
10
.
1
wieczór z majcą :
Ciąg arytmetyczny (a
n
), o różnicy różnej od 0, składa się z 6
n
wyrazów (n ∊ℕ+). Suma 4n początkowych wyrazów tego ciągu jest równa sumie 2n końcowych wyrazów tego ciagu.
9
sfffd:
wieksze jest −10 czy 10
3
Wojtek :
Co oznacza taki zapis (9) 2
15
StrasznyNieogar:
Wyznacz te wartości parametru k , dla których równanie 2 (k + 1)x − 2x + k − 1 = 0 ma dwa różne rozwiązania należące do przedziału (0;2)
5
Hebek:
Punkty A(−1,4) B=(2,1) C=(3,3) sa wierzchołkami trapezu równoramiennego nie będącego równoległobokiem o podstawie AB. Oblicz współrzędne punkty D.
3
Michał:
Jakie współrzędne ma wierzchołek paraboli y=−2x
2
−16x −37? Możecie mi wytłumaczyć jak to zrobić
?
6
Robert:
Spośród wszystkich liczb pięciocyfrowych o cyfrach ze zbioru {1,2,3,4} losujemy jedną. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że suma wszystkich cyfr wylosowanej liczby
13
Janek191:
:::rysunek:::
10
Palpatine :
1/x
1
2
+ 1/x
2
2
= x
1
/x
2
+ x
2
/x
1
=
7
student:
Zbadać, czy podane ciągi są zbieżne, a jeśli tak, to wyznaczyć ich granice:
10
Znawca:
Dane są współrzędne wierzchołków A(−3,−2) i C(2,8) trapezu ABCD. Oblicz współrzędne punktu przecięcia przekątnych tego trapezu, jeżeli podstawa AB jest cztery razy dłuższa od podstawy
1
mnb:
x
3
+y
3
(y+2)
f(x,y)=
gdy (x,y)≠(0,0)
x
2
+y
2
0 gdy (x,y)=(0,0)
1
asia9:
hej
, proszę o pomoc z tym zadaniem:
1
mirka :
sprawdz czy ciag okreslony wzorem an=−7n+12 jest ciagiem arytmetycznym
3
XXX:
√
2
Oblicz sumę (2+
√
2
)+(1+
√
2
)+(1+
)+.... Bardzo proszę o pomoc
2
2
mirka :
oblicz ile wyrazow dodatnich ma ciąg an okreslony wzorem an=−n
2
+9n
2
mirka :
oblicz 3 i 4 wyraz ciagu okreslonego wzorem an=2n+(−1)
n
/3n
9
Michal:
mam do policzenia dziedzinę funkcji x/lnx i wychodzi mi że lnx≠0 i x>0 Tylko nie wiem jak to zaznaczyc na rysunku i czy to dobrze z tym lnx
3
StrasznyNieogar:
Dla jakich wartosci wspolczynnika m wspolrzedne punktu przeciecia wykresów funkcji f (x) = − 2x
1
2
+ m i g (x) = −
x +
są parą liczb różnych znaków
3
3
7
Pati18773:
Zbiór wszystkich liczb, których odległość na osi od liczby −145 jest większa niż odległość od liczby 2015 opisuje nierówność:
2
podstawa:
9
7
rozwiąż
√
+
√
7
9
1
podstawa:
W pewnej szkole przez trzy kolejne lata zmieniała się liczba uczniów. W pierwszym roku liczba uczniów zmalała i na koniec roku była o 10% mniejsza niż na początku. W drugim roku wzrosła i
2
walec:
x(x+1) − 2
Oblicz lim x→1
x
4
− 1
4
podstawa:
3
√
4
*
3
√
−16
Ile wynosi wartość wyrażenia
−8
1
siti:
Proszę o pomoc w policzeniu pochodnej x=acos
3
t
5
Pati18773:
:::rysunek::: Rozpatrujemy wszystkie graniastosłupy prawidłowe czworokątne, w których odcinek łączący środki
5
Jacek:
wskaz dwa ciagi an i bn dla ktorych liman=limbn= xo oraz lim f (an) ≠ lim f(bn) i na tej podstawie wykaż, że nie istnieje granica funkcji f w punkcie x
0
, jeśli
5
zaanetad:
Mam obliczyć współczynnik kierunkowy stycznej do wykresu funkcji f w punkcie o odciętej x
0
oraz mam sprawdzić czy kąt, który ta styczna tworzy z osią OX, jest większy od 60stopni.
7
wojtek:
dobrze obliczylem pochodną objetosci stożka?
7
zaanetad:
Cześć
Wytłumaczy mi ktoś krok po kroku jak liczy się granicę ?
3
Ryś:
:::rysunek::: Student w czasie egzaminu odpowiada na 3 pytania. Aby zdać egzamin musi udzielić poprawnej
9
Jacek:
zastanawiam się czy w odp nie ma błedu
2x
2
+ x − 6
lim
'
2x
2
− 5x + 3
x→ 1,5
2
dsa:
Policzyć całke z (5−2x)/(−t+7)
1
ersia:
n
2
+1
korzystając z odpowiednich definicji wykaż że ciąg o wyrazie ogólnym an=
jest
n
zbieżny do+
∞
2
Kasia:
Witajcie, mam problem z zadankiem dot. obliczenia granicy ciągu an:
2
vika19:
Witam proszę o wyjaśnienie pewnej niejasności "Wyznacz wszystkie wartości parametru p p∊R, dla których równianie 3cos
2
x=(p+1)*cosx
2
Próbuję studiować:
Rozwiąże ktoś dla mnie całkę?
9x+2
√
x
−1
∫
dx
2