pochodne
;: Napisać równania płaszczyzn stycznych do wykresów podanych funkcji we wskazanych punktach
wykresu:
z = (2 + x − 3y)4 , punkt wspólny wykresu i osi Oz;
Policzyłem pochodne cząstkowe co dalej ? co z tym pkt wspolnym?
22 kwi 23:47
;: Help
23 kwi 15:13
Adamm: oś OZ czyli x=0, y=0
23 kwi 15:18
Adamm: czyli to będzie punkt (0; 0; 16)
23 kwi 15:19
;: wow, dzieki.
23 kwi 15:47
;: I później robię to tak:
Liczę te pochodne cząstkowe:
f'
x = ((2 + x − 3y)
4)' * (2 + x − 3y)' = 4*(2 + x − 3y)
3*(nic)
f'
y = ((2 + x − 3y)
4)' * (2 + x − 3y)' = 4*(2 + x − 3y)
3 * 3
Podstawiam te punktory:
4*(2 + x − 3y)
3 = 4(2+0−0)
3 = 4*8 = 32
4*(2 + x − 3y)
3 * 3 = 4*(2 + 0 − 0)
3 * 3 = 4* 8 * 3 = 96
Płaszczyzna:
z−16=32x + 96y
dobrze
23 kwi 15:52
Adamm: popracowałbym nad zapisem u ciebie
szczególnie zapisem pochodnych
fy źle policzona
23 kwi 15:54
;: *(−3) racja!
23 kwi 15:56